24 de echipe calificate la CM 2006

Cu doar o etapă înaintea încheierii preliminariilor Cupei Mondiale de fotbal ediţia 2006, 24 de echipe şi-au asigurat calificarea la turneul final din Germania.

Iata o analiza a tuturor zonelor. Accesati linkurile de grupe de mai jos pentru toate clasamentele si rezultatele actualizate dupa meciurile de sambata.

În grupa 1 europeană, reprezentativa României, care a învins în Finlanda (0-1), este nevoită să aştepte ultimele meciuri din grupă, programate miercuri, pentru a afla dacă mai are şanse de calificare.

Elevii lui Victor Piţurcă au rămas în cursă graţie succesului obţinut de olandezi pe terenul Cehiei (2-0) şi aşteaptă acum o evoluţie bună a adversarei sale de sâmbătă, naţionala finlandeză, în meciul de pe teren propriu cu cehii, pentru a putea spera într-o participare la baraj.

Succesul Olandei în faţa Cehiei i-a făcut fericiţi şi pe englezi, care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ultimele jocuri din grupa a 6-a, fiind deja calificaţi la turneul final de anul viitor, indiferent de rezultatul ultimului meci, împotriva naţionalei Poloniei. 

În zona europeană, sigura mare favorită care riscă să rateze participarea la CM 2006 este naţionala Franţei, clasată pe locul 3 în grupa a 4-a, după ce a fost ţinută în şah de Elveţia /1-1/. Reprezentanţii “cocoşului galic” îşi pot asigura, totuşi, prezenţa la baraj printr-un succes în faţa Ciprului, în ultima etapă. 

Într-o poziţie inconfortabilă se află şi naţionala Spaniei, în ciuda succesului din Belgia /2-0/, Raul şi coechipierii săi fiind la două puncte în urma selecţionatei Serbiei şi Muntenegrului, care a învins cu acelaşi scor Lituania, în grupa a 7-a. Spaniolii speră, totuşi, într-un pas greşit al sârbilor în faţa Bosniei, pentru a evita barajul. 

Marile surprize ale acestor preliminarii s-au produs, însă, în zona africană, unde patru selecţionate vor participa în premieră la Cupa Mondială: Angola, Ghana, Togo şi Cote d’Ivoire. Acestora li se alătură şi echipa Tunisiei, care a obţinut sâmbătă o remiză pe teren propriu în faţa rivalei Maroc /2-2/ şi s-a calificat, astfel, pentru a treia oară consecutiv la un turneu final. 

În Zona America de Sud, după Argentina şi Brazilia /deja calificate/, alte două echipe, Ecuador şi Paraguay, şi-au asigurat biletele pentru Germania în urma meciurilor de sâmbătă, lăsând astfel formaţiile Uruguayului, Columbiei şi statului Chile să se lupte pentru participarea la barajul cu Australia – reprezentanta zonei Oceania. Ecuadorienii au terminat la egaltiate pe teren propriu cu Uruguayul /0-0/, în timp ce Paraguayul s-a impus la limită, cu 1-0, în Venezuela. 

În zona CONCACAF, selecţionata Costa Ricăi este a treia calificată la competiţia de anul viitor, alături de Mexic şi Statele Unite, care făcuseră deja acest pas. Costaricanii s-au impus sâmbătă, pe teren propriu, în faţa americanilor (3-0), asigurându-şi locul trei în grupă.

Reprezentativa Trinidad-Tobago, învingătoare cu 1-0 în Panama, are cele mai mari şanse să ocupe poziţia a 4-a în ierarhia acestei zone, care îi dă dreptul să joace barajul cu Uzbekistan sau Bahrein, formaţii ce dispută playoff-ul zonei asiatice şi care au terminat la egalitate (1-1), sâmbătă la Taşkent, în prima manşă.

Iată lista formaţiilor calificate până acum la Cupa Mondială 2006:

Europa: Germania (ţara organizatoare), Ucraina, Olanda, Polonia, Anglia, Croaţia, Italia, Portugalia.

America de Sud: Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay.

Africa: Angola, Tunisia, Cote d’Ivoire, Ghana, Togo.

Asia: Japonia, Iran, Coreea de Sud, Arabia Saudită. 

CONCACAF: Mexic, SUA, Costa Rica.

Onlinesport.ro