26 de localităţi hunedorene afectate de inundaţii

5Comentarii
HUNEDOARA – 156 de gospodării din 26 de localităţi hunedorene au fost inundate, ieri, în urma ploilor torenţiale care au scos din matcă mai multe pâraie. Patru persoane au rămas blocate în casă, locuitorii a două sate au rămas fără curent electric, iar mai multe drumuri au fost blocate din cauza viiturilor.

4 persoane salvate, 2 evacuate, 35 de case inundate, 153 gospodării sub ape, 295 hectare de teren arabil şi fâneţe inundate, 151 fântâni afectate, două drumuri naţionale blocate temporar, 2 drumuri judeţene şi 9 drumuri comunale blocate de viituri, acesta este bilanţul inundaţiilor din cele 26 de localităţi.
Din cauza ploilor abundente (14 – 90 l/mp), căzute timp de câteva ore peste localităţile hunedorene, mai multe pâraie au ieşit din matcă şi au afectat localităţile: Brad, Ţărăţel, Mesteacăn, Ruda Brad, Bucureşci, Căinelul de Sus, Ormindea, Sălişte, Hărţăgani, Fizeş, Valea Poienii, Vorţa, Visca, Stejărel, Luncoiu de Jos, Băcia, Petreni, Crişcior, Barza, Valea Arsului, Prihodişte, Vaţa de Jos, Vaţa de Jos, Basarabasa, Prăvăleni, Căzăneşti.
Două persoane au fost evacuate dintr-o casă distrusă de inundaţii în Brad, iar alte patru persoane – o femeie şi trei copii – izolate într-o locuinţă înconjurată de torenţi, la Căzăneşti, au fost salvate de localnici şi de pompierii voluntari.
Casa în care se aflau cei trei copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani, împreună cu bunica lor a fost înconjurată de ape. Femeia a anunţat, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar în scurt timp, pompierii voluntari din Vaţa de Jos şi localnicii au reuşit să-i scoată din casa înconjurată de ape. Intervenţia a fost foarte dificilă pentru că drumul de acces spre satul Căzăneşti a fost blocat de apă, aluviuni şi bolovani. Micuţii şi femeia sunt la adăpost într-o casă care a scăpat de furia apei. În continuare satul este izolat, iar drumul de acces blocat.
În oraşul Brad o ploaie torenţială, care a durat mai puţin de o oră, a inundat 4 străzi. 12 subofiţeri cu o autospecială şi motopompe au luptat să scoată apa din curţile şi beciurile oamenilor.
Centrul comunei Crişcior a fost acoperit de apele Crişului Alb. Zeci de curţi au fost inundate, iar malul râului s-a surpat pe o porţiune de 6-7 metri angrenând în cădere şi un stâlp de curent electric. Din cauza acestei alunecări de teren, comuna Crişcior a rămas fără curent electric.
Din cauza vijeliei care a lovit judeţul Hunedoara, ieri după-amiază satul Săcărâmb a rămas fără curent electric după ce un transformator a fost distrus de vântul puternic.
„În localităţile afectate de inundaţii s-au deplasat peste o sută de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara”, pompieri voluntari şi membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, care s-au luptat să scoata apa din curţile, anexele şi beciurile oamenilor cu ajutorul motopompelor. Acolo unde nu s-a putut interveni cu motopompele, pompierii au ajutat localnicii să îndepărteze nămolul şi aluviunile din curţi cu ajutorul lopeţilor, au construit diguri din saci cu nisip şi au îndepărtat copacii rupţi sau bolovanii care blocau drumurile judeţene şi comunale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenent Anemona Doda.

Bilanţul inundaţiilor:
35 de case din judeţul Hunedoara au fost inundate, iar alte 53 de gospodării măturate de apă. Cele mai afectate localităţi sunt:
– Bucureşci – 18 gospodării şi case afectate
– Vaţa de Sus – 15 gospodării şi case afectate
– Căinelul de Sus – 12 gospodării şi case afectate
– Basarabeasa – 10 gospodării şi case afectate
– Crişcior – 12
– Căzăneşti – 6

295 de hectare de teren arabil şi fâneţe sunt sub ape. Cele mai afectate localităţi sunt:
– Prihodişte – 30 ha
– Basarabasa – 30 ha
– Sălişte – 25 ha
– Hărţăgani – 20 ha

3,5 kilometri de reţele electrice au fost afectate de vijelie în localităţile Crişcior şi Săcărâmb.

151 de fântâni sunt afectate. Cele mai multe sunt în:
– Vaţa de Sus – 25
– Basarabasa – 20
– Bucureşci – 18
– Ormindea – 12
– Petreni – 10

Drumuri afectate: DN 74 a fost afectat pe un segment de 4 kilometri, DN 76 pe o suprafaţă de jumătate de kilometru, DJ 706 B pe un kilometru, DJ 707 pe doi kilometri.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor