27 de focare de Pestă Porcină Africană în Bihor

De Simona Drimbău
12Comentarii
27 de focare de Pestă Porcină Africană în Bihor
În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea 26 la porcii domestici și unul la mistreț.

Focarele au fost diagnosticate pe raza localităților: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – „Fond vânătoare 9 Cubulcut”.

Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane.

Sacrificați

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia. Astfel au fost sacrificați până în prezent 261 de porci. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus, începând cu data de 09.08.2018, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni”, se arată în comunicatul DSVSA Bihor.

Toți proprietarii animalelor ucise vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Autoritățile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că, împreună cu Comitetul local, a luat cu greu această decizie, pentru a nu se ajunge la situația de a omorâ toți porcii din Bihor. Primii 126 de porci din focarul de pestă porcină de la Abrămuț au fost omorâți joi. La primele estimări, acțiunea se va...12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor