2750 metri în 200 de zile

A fost pusă în funcţiune sonda care va asigura reinjecţia apelor geotermale uzate.

Pământul s-a cutremurat, la propriu, când imensele motoare au intrat în regim de forţă, şi au pus în mişcare capul de foraj coborât din turla de 54 de metri. Ieri sonda 3004 de foraj geotermal a fost pusă în funcţiune. În prezenţa primarului municipiului Beius, Adrian Domocoş, a consilierilor locali ai urbei şi a invitaţilor, s-a dat startul oficial în „ cursa” în care în 200 de zile se estimează atingerea nivelului de 2750 de metri de foraj, adâncime necesară pentru reinjecţia apelor geotermale uzate, colectate de la consumatorii beiuşeni.

„Chiar dacă în straturile superioare s-ar părea că este mai uşor de săpat, un strat gros de balast aluvionar dă bătaie de cap sondorilor de la Transgex. După depăşirea acestui impediment, până la adâncimea de 1000 de metri, probele geologice indică  o probabilitate de a accelera ritmul şi la 50 de metri de foraj pe zi”, spune primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.
Dacă la prima vedere beneficiarii finali ai lucrărilor sunt doar beiuşenii, în condiţiile de criză actuale, toţi cei care lucrează la acest proiect cu finanţare europeană au asigurate salariile.

Proiectul „Beiusul, oraş geotermal” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” – „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile”. Valoarea proiectului este de 160 miliarde lei vechi. Singura administraţie din ţară care a accesat fonduri într-un astfel de proiect este cea din Beiuş. Cea din Oradea pare că a pierdut startul.   

Fact box
Indicatorii Beiuşului geotermal:
-valoarea totală: 16,686 milioane lei
-1200 de abonaţi
-22 de module termice montate în cartiere şi la şcoli
-forarea unui puţ de reinjecţie
-8 kilometri de magistrală
-cea mai ieftină energie din România: 77 lei /Gcal
-păstrarea preţului încă şapte ani
-proiectul va fi implementat în doi ani

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !