3 milioane pentru protejarea mediului

3 milioane pentru protejarea mediului
Municipiul Salonta lansează un proiect finanțat de Uniunea Europeană, intitulat ROHU-14 – „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta – Bekescsaba – The Nature Corner”, prin care se va asigura un habitat potrivit unei specii amenințate cu dispariția, și anume dropia.

Se vor construi un centru de informare turistică, un punct de observare a dropiilor, un traseu tematic prin crearea unei piste de biciclete și se va pune un deosebit accent pe conștientizarea populației a ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător.

La conferința de lansare a proiectului au participat: Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean, subprefectul Iulius Delorean, consilieri locali și județeni, respectiv membri ai societății civile din Salonta.

În cadrul evenimentului, copiii, precum și familii din orașul nostru, au avut posibilitatea să participe la expoziția interactivă ,,Întoarce-te la verde!”.

La acest proiect lucrează ca parteneri: Municipiul Salonta (lider de proiect), Asociația Körösök Völgye Natúrpark, Asociația Milvus Transylvania West și Orașul Békés, iar obiectivul general al proiectului îl reprezintă utilizarea sustenabilă a moștenirii naturale comune în zona transfrontalieră Salonta-Békés prin îmbunătățirea stadiului de conservare a 1.519,41 ha și promovarea valorilor naturale într-un mod integrat.

Bugetul proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, mai exact 2.997.387,86 de euro, din care Municipiului Salonta îi revin 1,7 milioane de euro pentru punerea în aplicare a celor menționate mai sus, iar durata de implementare este 30 de luni. Proiectul se va încheia în august 2020.

Obiectivul principal al proiectului finanțat de UE este de a salva speciile de păsări protejate și aflate la granița română-maghiară, habitatul acestora și fauna sălbatică. Pentru a fi posibilă realizarea acestui lucru, în primul rând este necesar un studiu, o cercetare științifică, după care o colectare a acestor informații, întrucât trebuie cunoscută viața sălbatică a păsărilor din zonele respective, dar și pentru a putea fi păstrate și transmise generațiilor viitoare.

De asemenea, este esențial să se restabilească habitatul păsărilor, dar și împământarea firelor electrice aeriene existente în aceste zone. Pentru a reuși menținerea unor rezultate pe termen lung, sunt importante formarea unei educații ecologice și a unei infrastructuri ecoturistice. În acest context, în zona cunoscută sub denumirea de „pădurice” (la ieșirea înspre Arad, pe partea dreaptă a drumului) se vor construi un centru de turism-recreere, un punct de observare a dropiilor, dar și o pistă de biciclete, de unde se va putea ajunge spre punctul de observare a dropiilor, pentru a fi în preajma agitației vieții acestor păsări.

La conferința de deschidere, care a avut loc miercuri, participanții au putut afla detalii despre proiect, informații cu privire la modul în care au contribuit partenerii din cadrul acestui proiect la reușita lor, ce implementări și activități sunt așteptate în următorii doi ani.

Subprefectul Iulius Delorean a subliniat în discursul său importanța educației ecologice, iar președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, a felicitat echipa de proiect, spunând că proiectul care primește o astfel de finanțare semnificativă din partea UE este cu siguranță un proiect perfect, care are la bază o echipă bine pregătită și o aplicație bine fundamentată.

În timp ce în Sala Mare a Primăriei Municipiului Salonta avea loc prezentarea proiectului, copiii erau familiarizați cu un stil de viață sănătos și ecologic în cadrul evenimentului interactiv.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !