37 de deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Oradea

De Otilia Șandor
17Comentarii
37 de deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Oradea

Aproape 4000 de deţinuţi vor fi eliberaţi din puşcăriile româneşti, 37 fiind de la Penitenciarul Oradea.

Trei deţinuţi au fost eliberaţi joi după-masă de la Penitenciarul Oradea şi alţi 34 au fost judecătorilor propuşi de către comisia de liberare condiţionată să iasă de după gratii.

„În data de 19 octombrie, trei deţinuţi au fost puşi în libertate, în baza Legii 169/2017 de îndată, prin adăugarea beneficiului compensatoriu”, a adnunţat vineri spre prânz Adina Birda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Cei trei erau oricum aproape de termenul liberării, iar cu noile ordine vizând scăderea a câte 6 zile la câte o lună din pricina condiţiilor precare, le-a venit joi sorocul.

Alţi 34 de deţinuţi, care au comis diverse fapte şi întrunesc mai multe criterii, aflându-se toţi oricum aproape de termenul de liberare, au întrunit şi condiţia nouă legislativă vizând reducerea pedepsei pentru condiţii precare. Dosarele lor au fost analizate de către comisia de liberare condiţionată, tot „pe baza Legii 169/2017, prin adăugarea beneficiului compensatoriu, împlinind fracţia pentru perioada care se consideră efectiv executată”, a transmis Adina Birda.

Dosarele cu propunerile de liberare făcute de membrii comisiei de liberare condiţionată de la Penitenciarul Oradea pentru cei 34 sunt azi trimise magistraţilor, singurii în măsură să pronunţe scoaterea lor din unitatea de detenţie orădeană.

La nivel naţional, joi, 19 octombrie a.c., 529 de deţinuţi au ieşit din puşcării, alţi 3.349 urmând a fi eliberaţi din penitenciarele româneşti, dacă magistraţii vor aproba propunerile trimise de fiecare penitenciar din ţară.

Amintim că în baza unui ordin al ministerului de resort respectiv al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pe baza Legii 169/2017, trebuie eliberaţi deţinuţii care de dovedesc a sta în condiţii precare. În această categorie intră şi puşcăriaşii din penitenciarele moderne, dacă acestea nu le oferă fiecăruia câte 4 mp, cei care au fost încarceraţi în celule prea mici, pline de igrasie ori lipsite de lumină naturală vor avea şase zile scăzute din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Ordinul a fost conceput şi transmis în teritoriu în cursul nopţii de miercuri spre joi, iar joi, 19 octombrie a.c., personalul specializat din Penitenciarul Oradea a şi început analizarea dosarelor. Vineri soarta celor 34 de deţinuţi eligibili pentru liberare va ajunge pe masa magistraţilor.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor