3,8 lei vaccinarea unui porc contra pestei

3,8 lei vaccinarea unui porc contra pestei
ORADEA – Fermele de porci vor plăti medicilor veterinari aproximativ 3,8 lei pentru marcarea şi vaccinarea împotriva pestei a fiecărui animal, suma colectată la nivelul întregii ţări fiind de circa patru milioane de lei.

„Pentru animalele din gospodării, tariful medicilor a fost de 38.000 lei vechi, pentru fiecare animal vaccinat şi marcat, şi a fost suportat de Autoritatea Veterinară. În cazul exploataţiilor profesionale, suma ar trebui să fie aceeaşi, însă va fi plătită de proprietarii fermelor", a declarat ieri Nicolae Ştefan, director în Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Programul de eradicare a pestei elaborat de ANSVSA presupune vaccinarea unui număr de peste un milion de porci din ferme, costurile totale suportate de crescători pentru plata medicilor veterinari ridicându-se la circa patru milioane lei.

Gratuit din UE
Vaccinurile utilizate contra pestei sunt furnizate gratuit de Uniunea Europeană. Un milion de doze aduse din UE, pentru vaccinarea porcilor din gospodării, aveau data de expirare 31 decembrie 2006.

„Autoritatea a vaccinat peste un milion de porci din gospodării până la această dată, epuizând vaccinurile primite de la CE, care expirau la finele anului trecut”, a spus Ştefan.
Potrivit acestuia, ţăranii au sacrificat de sărbători 2,5 milioane porci din gospodării.

Vaccinarea contra pestei porcine a fost reluată la 20 decembrie 2006. Rezultatele programului vor fi evaluate de UE în luna septembrie a acestui an, iar dacă acestea vor fi pozitive, după şase luni de la oprirea vaccinării şi stingerea ultimului focar de boală, România poate solicita ridicarea restricţiilor de export.
Producătorii români nu mai livrează carne sau produse din carne de porc pe piaţa europeană din anul 2003, din cauza focarelor de pestă, reluarea exporturilor fiind condiţionată de eradicarea bolii fără utilizarea vaccinului.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !