40.000 de euro pentru demararea unei afaceri

De Dan Birta
1Comentariu
40.000 de euro pentru demararea unei afaceri
Beneficiarii finanţărilor vor fi persoanele fizice care vor să-şi deschidă o afacere, şomeri, persoane inactive.

Veşti bune pentru persoanele care vor să demareze o afacere. Acestea pot primi de la stat până 40.000 de euro, alocaţie financiară nerambursabilă. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, Ghidul Programului „România Start-Up Plus”, în valoare de 105 milioane euro din alocarea aferentă Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, având ca obiective stimularea antreprenoriatului şi crearea de locuri de muncă.

„Obiectivul acestei scheme îl constituie acordarea de sprijin financiar persoanelor fizice pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de afaceri, inclusiv prin furnizarea unor servicii specializate de consiliere în managementul afacerilor, formare antreprenorială, atât în faza de înfiinţare a afacerii, cât şi post înfiinţare”, transmite Cristian Raţiu, reprezentantul OTIMM Satu Mare.

Până la 40.000 euro

În cadrul schemei de finanţare, persoanele care vor să îşi deschidă o afacere vor primi îndrumare şi consiliere în business, precum şi bani – până la 40.000 de euro pentru investiţii. Banii fac parte dintr-o schemă de minimis cu un buget total de 63 milioane de euro. Numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis în cadrul prezentei scheme este de 1.575 de firme.

Banii nu se dau direct. Beneficiarii finali – întreprinzătorii care vor să facă afaceri vor trebui să se înscrie şi să fie selectaţi în cadrul unor proiecte mai mari (cu o valoare maximă de 5 milioane de euro) care vor fi derulate şi administrate de organizaţii – administratori de scheme de finanţare (instituţii de stat sau non-guvernamentale), care vor putea depune proiecte pentru aceşti bani europeni începând cu 15 august 2016.

Grupul ţintă

Grupul ţintă al celor care vor beneficia de finanţări este format din persoane fizice care intenţionează să înfiinţeze o afacere (de exemplu şomeri, inactivi, persoane care au un loc de muncă şi înfiinţează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă). Nu se încadrează în această categorie tinerii care nu sunt încadraţi nici într-o formă de învăţământ, nici în muncă, şomeri cu vârsta între 16 – 24 ani.

În momentul semnării contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeşte o subvenţie în valoare de maximum 24.000 euro, reprezentând prima tranşă de finanţare.
A doua tranşă de finanţare, în valoare de maximum 16.000 euro, va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu jumătate din valoarea primei tranşe.

Banii vor putea fi folosiţi pentru investiţii în afacere. „Pentru a primi întreaga sumă aprobată, firmele proaspeţilor întreprinzători trebuie să îndeplinească mai multe obliective, asumate prin planul de afacere depus spre finanţare (printre altele, vor fi create minimum două locuri de muncă în cadrul fiecărei întreprinderi înfiinţate prin program)”, ne-a comunicat Cristian Raţiu. Afacerile din cadrul acestui program se vor înfiinţa doar în mediul urban. Fiecare regiune de dezvoltare va avea alocate câte 15 milioane de euro, pentru derularea e proiecte de stimulare a antreprenoriatului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor