40.000 de fermieri bihoreni au depus cereri de sprijin

De Simona Albinaru
40.000 de fermieri bihoreni au depus cereri de sprijin
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din bani UE şi de la bugetul de stat.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Bihor a finalizat luni, 11 iunie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2012.

Astfel, în intervalul 1 martie – 11 iunie 2012, fermirii bihoreni au depus 39.716 cereri, pentru o suprafaţă de 329.894,45 hectare. „În anul precedent, pentru Campania SAPS 2011, au fost depuse un număr de 39.339 cereri, pentru o suprafaţă de 321.038,70 hectare”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.

Perioada de depunere a cererilor a fost 1 martie – 15 mai 2012, pentru intervalul 16 mai – 11 iunie fiind percepute penalizări de 1 % pentru fiecare zi de întârziere. Nici o cerere de sprijin depusă începând cu data de 12 iunie 2012 nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Eligibil

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !