400 de şomeri la bursa locurilor de muncă, la Beiuş

400 de şomeri la bursa locurilor de muncă, la Beiuş
Prima din cele trei burse speciale ale locurilor de muncă, cea de la Beiuş, s-a încheiat.

După patru zile cât a durat Bursa Specială a locurilor de muncă Beiuş, doar 20 de şomeri şi-au găsit de lucru, alţi 30 fiind selectaţi în vederea interviului. Situat într-o zonă fără prea multe opţiuni în materie de locuri de muncă, piaţa fiind dominată de câţiva angajatori mai mari a căror structură de personal nu variază foarte mult, Beiuşul mai are şi dezavantajul drumului DN 76, atât de degradat încât nici un investitor serios nu se încumetă să-şi deschidă o afacere aici.

Bursa Specială a locurilor de muncă pentru şomeri şi pentru persoanele fără loc de muncă neînregistrate până acum în nici o bază de date, organizată la Beiuş de către AJOFM Bihor şi FireWhite Software & IT Services, cu susţinerea Primăriei Beiuş, este primul eveniment de acest gen pe care-l găzduieşte municipiul bihorean. „Această acțiune se pliază pe noua viziune şi abordare pusă în aplicare pe piața forței de muncă din Bihor. AJOFM dovedește din nou că activitatea principală a instituției este cea de ocupare, un serviciu care, prin acțiunile şi modul de interacționare transformă instituția noastră într-una modernă, flexibilă şi proactivă, pentru şi în folosul cererii şi ofertei forței de muncă”, spune Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor.

Aproximativ 400 de şomeri s-au prezentat la această bursă a locurilor de muncă, în cele patru zile cât a durat. Vârful de prezenţă a fost atins în prima zi, fiind înregistrate aproape 200 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Din păcate, angajatorii n-au fost la înălţimea şomerilor, din cele 11 firme care au confirmat, în prima zi fiind prezente doar cinci: European Drinks & Food, Empial Industries Vaşcău, Evalstar Serv, SC Stef Maran SRL şi Intreprinderea Individuală Gabor Klara. A doua zi li s-a alăturat Avon şi SK Expres, un angajator care recrutează forţă de muncă pentru Cehia şi Slovacia. Cererea de operatori şi tehnicieni în industria IT este ridicată în Cehia şi Slovacia, iar firma recrutoare asigură transportul şi cazarea plus un salariu de 600 de euro, însă cu toate acestea nu reuşeşte să găsească oameni care să vrea să lucreze: „Majoritatea nu vor să lucreze în străinătate, cu toate că asigurăm multe facilităţi şi salarii bune. Un angajat poate pune de-o parte lejer 500 de euro din salariul de 600, deoarece cazarea este asigurată iar masa costă doar 50 de euro pe lună, la cantina fabricii, dar efectiv nu găsim oameni care să vrea să lucreze nici în aceste condiţii”, spune Raluca-Andreea Voichiţă, recruiter în cadrul SK Expres. O problemă similară, însă legată de calificare, o întâmpină şi Evalstar Serv, care caută instalatori, strungari, sudori şi lăcătuşi: „Am angaja, dar nu găsim calificaţi în domeniu. Avem destui necalificaţi, ne trebuie şi specialişti dar din păcate aceste meserii nu se mai formează în şcoli”, afirmă şi Anamaria Licuţa, asistent manager în cadrul firmei. La bursa locurilor de muncă de la Beiuş au fost oferite locuri de muncă pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi în domeniul confecţiilor (îmbrăcăminte şi încălţăminte) şi al tâmplăriei, sudori, frezori şi strungari precum şi câteva posturi pentru studii superioare.

Urmează Aleşd şi Salonta

Organizatorii i-au înregistrat pe şomeri, le-au aplicat diverse chestionare şi le-au făcut CV-uri. „Mi-o făcut aici CD-u din acela sau cum îl cheamă, io am vinit şi-mi cot oarece loc dă muncă da’ cin’ să vină să facă fabrică la Binş pă drumu’ cel rău care-l avem dă când îi lumea?”, e de părere Florian Sonea, unul dintre participanţi. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu care cuprinde încă două Burse Speciale ale locurilor de muncă, la Aleşd şi Salonta. Proiectul este implementat de AJOFM Arad şi are ca parteneri sucursalele AJOFM din Timiş şi Bihor, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, Firewhite Software & IT Services, ITM Arad şi IRPET (Instituto Regionale per la Programmazione Economica della Toscana) Italia. Prin acest proiect se urmăreşte în principal îmbunătăţirea gradului de ocupare la nivelul judeţului şi actualizarea bazei de date privind şomerii neînregistraţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !