500.000 euro – amendă pe gozul Bihorului!

500.000 euro – amendă pe gozul Bihorului!
© Pasztor Sandor
Statul Român se autofaultează. Consiliul Judeţean e amendat de instituţii centrale de stat, fiind obligat să returneze bani europeni.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, anunţă că cel mai mare proiect al Consiliului Judeţean, finanţat de UE, în valoare totală de circa 200 milioane de lei a fost penalizat. Şi o face într-un mod original, printr-un schimb de replici cu Cornel Popa, faptul că CJ Bihor va avea de plătit penalităţi de 5%, adică 2,1 milioane de lei, pentru proiectul judeţean de deşeuri. Adică circa 500.000 de euro.

Banii înapoi, rapid!

Consiliul Judeţean este bun de plată, printr-o decizie a autorităţilor de la Bucureşti, pentru hibe găsite unei proceduri de achiziţie publică aferentă proiectului. Chiar dacă acea achiziţie a primit la vremea ei OK-ului instituţiilor abilitate, ANRMAP şi UCVAP! Şi totuşi, Auditul din cadrul Curţii de Conturi, împreună cu Autoritatea de Managament de la nivel ministerial, din Capitală, tocmai au aplicat o corecţie de 5% la unul dintre contractele aferente proiectului privind sistemul judeţean de gestiune (management) a deşeurilor – SMID – în valoare de 2,1 milioane de lei. Pasztor a declarat pentru redactorul JB&BIHON că va acţiona corecţia în instanţă, considerată ca fiind abuzivă. Însă, până să-şi câştige dreptatea prin Justiţie, Consiliul Judeţean va fi bun de plată, fiind deja notificat să plătească penalitatea în 30 de zile, sub rezerva blocării conturilor instituţiei!

Între timp, Pasztor are probleme mari cu finanţarea proiectului SMID, aflat în plină implementare, deoarece finanţarea prin POR s-a încheiat, iar noul program – POIM – nu a demarat încă! „Suntem prinşi între două finanţări mari şi nu reuşesc să finanţez proiectul”, afirmă Pasztor, care speră, totuşi, că CJ Bihor nu se va bloca cu uriaşul proiect de gestiune a deşeurilor. Un proiect care a avansat foarte greu şi în timpul mandatului lui Popa, inclusiv pentru că cei de la Comisia Europeană erau îngrijoraţi de soarta vânturelului de seară ce cuibăreşte în zona Valea lui Mihai, taman unde trebuia realizată o staţie de sortare…

„Vi-l mai asumaţi?”

Altfel, Pasztor i-o serveşte lui Popa, având în vedere faptul că proiectul l-a moştenit de la liberal. După ce în urmă cu o zi Popa se lăudase cu faptul că în mandatul său CJ Bihor a fost al patrulea pe ţară la atragerea de fonduri europene şi lider în Nord-Vest, înaintea Clujului, în condiţiile în care proiectul deşeurilor atârnă cel mai greu în succesul european afirmat de Popa, Pasztor a reacţionat joi printr-un comunicat de presă, ocazie cu care a anunţat problema corecţiei, într-un proiect moştenit de la Cornel Popa, pentru care udemeristul îl întreabă pe liberal dacă şi-l mai recunoaşte, având în vedere amenda proaspăt primită!

Cornel Popa Cornel Popa prezenta proiectul SMID la 1 iunie 2016 ©

Pasztor pentru Popa: „Dacă tot veni vorba despre realizările dumneavoastră, tocmai am fost anunțat de domnul Horia Carțiș, fostul dumneavoastră șef de cabinet, actualmente directorul general al Direcţiei generale de dezvoltare regională programe şi proiecte cu finanţare externă, că proiectul SMID, acel proiect elogiat de dumneavoastră la lansarea candidaturii – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor faza I, a suferit o corecție de 5%. Asta înseamnă că trebuie să plătim penalități de circa 2,108 milioane de lei. Cum am citit în interviu, proiectul SMID este o realizare a mandatului dumneavoastră. Vi-l mai asumați?”.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor