54.000 lei pentru OK-ul la mutarea lui Mihai Vitezul

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
54Comentarii
54.000 lei pentru OK-ul la mutarea lui Mihai Vitezul
După ce ideea sa s-a lovit de opoziţia locală, primarul Ilie Bolojan a mutat lupta la București. A și angajat experți care să-i pledeze cauza la Minister.

Simpla dorință a primarului Ilie Bolojan nu a fost suficientă, acum câțiva ani, pentru a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii. Acum, cu piața centrală nouă-nouță – ce-i drept, cu pavajul fracturat și cu dalele fisurate – Primăria plătește bani de la buget pentru un document care să servească scopurilor declarate ale primarului: mutarea statuii lui Mihai Viteazul în parcul omonim, din Rogerius, cunoscut de orădeni ca Olosig, pentru a face loc, în Centru, statuii Regelui Ferdinand.

În 19 aprilie, Primăria a semnat un contract de servicii cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting, în valoare de 54.000 de lei fără TVA, pentru „elaborare documentației studiului de evaluare istorică, arhitecturală și urbanistică în vederea fundamentării relocării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, cu scopul de a reamplasa statuia Regelui Ferdinand I”.

Dacă își vrea suma integral, Universitatea bucureșteană trebuie să lucreze în așa fel încât documentul să convingă Ministerul Culturii de necesitatea mutării statuii orădene.

Conform contractului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” va primi banii în trei etape: 60% la etapa de predare a documentației în vederea consultării Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), 30% la etapa de predare a documentației cu preluarea observațiilor și recomandărilor MCIN, respectiv 10% după obținerea avizului MCIN.

„Perioada în care se efectuează serviciul va fi de 45 de zile calendaristice de la semnarea contractului de către ambele părți, ulterior emiterii ordinului de începere de către achizitor”, se mai arată în contract.

Ideea mutării statuii lui Mihai Vitezul din Piața Unirii nu este o noutate. Bolojan a bătut monedă pe acest subiect încă dinainte de reabilitarea pieței centrale. A reușit să își atragă proteste din mai multe direcții. Cei mai vehemenți au fost rezerviștii din Bihor, care la momentul realizării statuii au contribut cu bani la lucrare. Prin mai multe intervenții în mass-media, veteranii au cerut păstrarea statuii acolo unde e.

În martie 2015, Direcţia pentru Cultură şi Comisia pentru monumente au apreciat că Parcul Olosig nu este potrivit pentru a găzdui statuia lui Mihai Viteazul. Lucian Silaghi, șeful DJC, a insistat, atunci, că avizele negative nu au legătură cu oportunitatea amplasării în Piaţa Unirii a Regelui Ferdinand.

În condițiile Opoziţiei din plan local, primarul s-a îndreptat la eșalonul superior, la București, de unde așteaptă undă verde pentru ca Mihai Viteazul să-i lase locul Regelui Ferdinand. Și acum, pentru a se asigura că asta se întâmplă, a plătit emisari ca să pledeze cauza.54Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor