„55-60% în favoarea moţiunii”

1Comentariu
„55-60% în favoarea moţiunii”
Diaconescu mizează pe un Guvern PSD condus de către Mircea Geoană încă din acest an. Video

Jurnal bihorean: Vă pregătiţi să fiţi prim-ministru? Sau poate vă pregătesc alţii să deveniţi prim-ministru…

Cristian Diaconescu: Nu, sunt tot felul de intoxicări. Sunt unii care cred că-mi pot folosi numele la întâmplare, dar m-am obişnuit şi tratez ceva mai relaxat astfel de situaţii. Mircea Geoană a anunţat o asumare de responsabilitate din partea PSD.

Nu vom avea doar prim-ministru, vom avea şi un program de guvernare. Apoi, Mircea Geoană este cel care în mod deschis a condus campania în 2004, în urma căreia PSD, împreună cu PC, am obţinut 37%. Totodată, este o practică uzuală ca preşedintele partidului să fie şi candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

Ce se va întâmpla după, depinde de multe imponderabile. Nu putem exclude nimic din start, dar varianta normală e cea anunţată, mai ales că va depinde de un sprijin parlamentar al primului-ministru şi, evident, de preşedintele Băsescu care, pe baza unui dialog cu partidele, va trebui să propună un prim-ministru.

J.b.: A fost o atitudine înţeleaptă ca Geoană să-şi anunţe pretenţiile pentru şefia Guvernului?

C.D.: A fost tratat foarte mult acest anunţ ca şi o ambiţie personală a lui Mircea Geoană. Eu ştiu că de fapt e semnalul unei asumări de responsabilitate.

J.b.: E în stare preşedintele statului să-l nominalizeze premier pe Mircea Geoană?

C.D.: Dacă preşedintele Băsescu doreşte stabilitate şi dacă, într-adevăr, PSD va prezenta nu numai un prim-ministru, ci şi o majoritate care să sprijine premierul, atunci cred că ar fi obligatoriu. Nu văd cum, dincolo de ceea ce spune Constituţia, preşedintele ar putea să aibă o altă variantă, cu atât mai mult cu cât o altă variantă de prim-ministru ar trebui să stabilească o majoritate, şi e lesne de văzut în Parlament că, fără PSD, e aproape imposibil de stabilit o majoritate.

J.b.: Cum vedeţi şansele de reuşită a moţiunii de cenzură?

C.D.: Chiar dacă vom conveni că trebuie să ne asumăm o marjă de imoralitate politică enormă în această ţară, pentru că aşa ne-am obişnuit, aş putea miza inclusiv pe votul celor care parcă acum se îndoiesc, respectiv PRM şi PC, lăsând la o parte PNL, UDMR şi minorităţile naţionale. Înseamnă că 55-60% ar trebui să fie în favoarea moţiunii.

J.b.: Ce ar trebui PSD să facă de urgenţă dacă ajunge la guvernare?

C.D.: Va trebui să decidem măsurile pe care ar trebui să le luăm în prima săptămână. Esenţial ar fi să avem un buget de stat şi un buget de asigurări sociale, pe baza căruia fiecare cetăţean român să înţeleagă ce va face PSD în 2008. Deci un buget de stat solid. Oricum, dacă va fi cazul, va fi un mandat de doar un an, va fi un Guvern minoritar, format de un partid mai mare împreună cu altul.

J.b.: Sunteţi la curent cu realităţile politicii bihorene? Îl cunoaşteţi pe primarul Petru Filip?

C.D.: Nu… Mă voi informa.

J.b.: Să ne aşteptăm la o prezenţă lunară a dumneavoastră la Oradea?

C.D.: Nu cred că lunar, dar, în perioada asta de campanie pentru Parlamentul European, da, voi fi des.

J.b.: Aţi vorbit cu liderii PSD Bihor despre target-urile pe care trebuie să le atingă la alegerile de anul viitor?

C.D.: Vom stabili la nivel naţional, începând de luni, când avem CEx, criterii de performanţă în ceea ce priveşte Parlamentul Euorpean şi criterii de performanţă pentru alegerile locale de la anul. Nu numai că stabilim criterii de performanţă, dar am decis să stabilim şi măsurile în legătură cu organizaţiile care nu îndeplinesc aceste criterii de performanţă.

Fără legătură cu Oradea, dar se vor aplica şi Bihorului aceste criterii. Filialele vor fi informate, după care vom discuta pentru fiecare caz în parte. Totodată, dincolo de ceea ce vom realiza la euro-alegeri, va trebui să ştim foarte clar – mai ales în oraşe care nu au fost conduse niciodată de către primari PSD, şi aproape în toate oraşele din Transilvania aşa s-a întâmplat – ce trebuie să facem, ce strategii specifice trebuie să aplicăm. Sigur că cei care vor candida vor trebui să fie doriţi de către organizaţii şi vor fi cunoscuţi din timp.

J.b.: Care este situaţia europarlamentarului Athanasiu, senator de Bihor, care şi-a anunţat intenţia de a continua la PE? Ştiţi că a fost o întreagă discuţie legată de poziţia pe care o va ocupa dânsul pe lista PSD…

C.D.: Deocamdată dânsul figurează pe lista de 48 de candidaţi. E în derulare un sondaj intern în legătură cu credibilitatea celor care urmează să intre între primii 10-15 şi, în condiţiile în care domnul Athanasiu va ieşi cu un procent bun, şi eu sper să iasă, pentru că e un intelectual de mare calitate, atunci sigur va fi poziţionat în acest sens. Evident, apare această dublă calitate pe care trebuie să o aibă candidaţii, să fie cunoscuţi pe plan extern, însă trebuie să aibă şi posibilitatea de a desfăşura o campanie internă, pentru că asta e situaţia şi votul va fi unul politic.

J.b.: Mai ţine cont PSD de criteriul regional în desemnarea candidaţilor?

C.D.: Da, pe această listă sunt şi cei propuşi de către regiuni, dar, vă spuneam, am decis ca ierarhia pe listă să fie decisă pe un sondaj intern.

Călin Corpaş1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor