60 de cai cu paşaport în Bihor

60 de cai cu paşaport în Bihor
Peste 70% dintre cabalinele din judeţul Bihor sunt identificate, potrivit informaţiilor furnizate de Ana Dumitru, inginer zootehnist la Oficiul pentru Ameliorare şi Repreducere în Zootehnie (OARZ) Bihor.

Asta înseamnă că dintr-un total de circa 23.000 de cabaline, aproximativ 18.000 sunt dotaţi cu cipuri. „Până în prezent am făcut paşapoarte, la cerere, pentru 60 de cai. Este vorba de cai de agrement sau care au participat la concursuri în străinătate”, ne-a declarat Ana Dumitru. În prezent, OARZ Bihor aşteaptă programul, de la Bucureşti, pentru citirea cipurilor şi trecerea datelor în paşapoarte.

Caii din România vor putea ieşi din ţară doar cu paşaport. Potrivit preşedintelui Autorităţii Hipice Naţionale – Robert Bartha – până la 1 iulie 2009 trebuie finalizat procesul de identificare a cabalinelor şi eliberarea de paşapoarte pentru aceştia. „În prezent au fost identificate 400.000 de cabaline, reprezentând 40% din total. Identificarea înseamnă aplicarea unui cip.

Dintre cele 400.000 de animale cărora le-au fost aplicate aceste elemente, circa 10.000 au paşapoarte”, a precizat Robert Bartha. Pentru eliberarea paşapoartelor se citesc informaţiile din cip, acestea fiind transpuse în paşaport. Un cal care nu are paşaport poate circula în ţară, dar nu în alte state europene a subliniat Bartha. Identificarea cabalinelor se face de către Autoritatea Naţională pentru Reproducere în Zootehnie.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !