70 de dascali au picat la testul psihologic

70 de dascali au picat la testul psihologic
În acest an scolar, din cele peste 8000 de cadre didactice ale judetului nu mai putin de 6200 de cadre didactice au fost testate de psihologii Comisiei Judetene de Asistenta Psihologica Bihor.

Din cei testati, 70 de dascali nu au trecut primul test si au fost îndrumati spre alte centre de specialitate. Înca nu se stie câti dintre acestia au reusit sa treaca si de ce-l de-al doilea test.

Pentru toate cele peste 6000 de cadre testul a fost gratuit. Restul profesorilor, învatatorilor si educatorilor „si-au facut testul psihologic la alte centre, specializate în acest domeniu, dar contra cost”, spune Daniel Negrean, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.

Nu predau daca…

Conform ordinelor ministeriale, avizul clinic se acordat în baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxilia, respectiv personalul nedidactic, examenul fiind suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Asadar, e bine de stiut ca bolile profesionale incompatibile cu functia didactica sunt: situatii de inaptitudine de natura psiho-comportamentala, adica episoade acute ale bolilor psihotice, deteriorare cognitiva, indiferent de etiologie si tulburari severe de comportament datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive.

Fara tulbari sexuale

Homosexualitatea nu este inclusa în nici unul din manualele si diagnosticele moderne în cadrul tulburarilor de preferinta sexuala. Conform Clasificarii Internationale a Bolilor transsexualismul, în ceea ce priveste tulbararile de preferinta sexuala sunt amintite parafiliile – fetisismul, exhibitionismul, voyeurismul, pedofilia si sadomasochismul.

În cazul în care un cadru didactic este afectat de una din aceste boli, respectivul nu mai poate profesa. În aceeasi situatie sunt si cei cu afectiuni neurologice, caracterizate prin tulburari de vorbire care împiedica activitatea didactica, bâlbâismul foarte grav si afazia – de orice etiologie sau cu boli transmisibile în evolutie, pâna la vindecare, înclusiv starea de purtator, pâna la sterilizare (TBC evolutiv).

Pe propria raspundere

Examinarea psihologica anuala a personalului din învatamântul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari.

Totodata, personalul din învatamântul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice stipulate mai sus. În cazul constatarii unor tulburari de natura psiho – comportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de învatamânt, care vor solicita, în conditiile legii, un examen specializat de la un cabinet de medicina a muncii.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !