70 milioane euro disponibili pentru finanţare

De Simona Albinaru
70 milioane euro disponibili pentru finanţare
Depunerea proiectelor se va realiza on-line prin intermediul modulului de pe portalul AFIR.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte de luna aceasta cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, în vederea obţinerii de produse neagricole, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Submăsura 4.2 – Sprijin pentru procesarea produselor agricole – este singura formă de sprijin din PNDR care oferă finanţare pentru prelucrarea produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole. Precizările aduse de noul Ghid în ceea ce priveşte tipurile de investiţii finanţate fac accesarea mai facilă în această sesiune.

Un expemplu în acest sens este faptul că Ghidul precizează că un proiect poate prevedea investiţii în mai multe puncte de lucru, cu condiţia ca acestea să fie situate în cadrul aceleiași regiuni.

Eligibili

Solicitanţii eligibili pentru finanţare prin prezenta schemă sunt întreprinderile care realizează în mediul urban sau rural investiţii iniţiale pentru procesarea şi marketingul produselor agricole, în vederea obţinerii de produse neagricole în sectoarele de activitate economică eligibile prevăzute în Anexa 4 la Ghidul Solicitantului.

Activităţile eligibile pe această linie de finanţare din domeniul industriei alimentare cuprind, de exemplu, fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon, fabricarea produselor lactate, fabricarea îngheţatei, fabricarea băuturilor etc.

Pragul minim este de 15 puncte, iar pragurile de calitate sunt de 45 de puncte pentru luna august, 30 de puncte pentru luna septembrie şi 15 puncte pentru luna octombrie.

Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la secţiunea „Investiţii PNDR”, în pagina dedicată respectivei submăsuri.

Cu fondurile obţinute prin GBER, întreprinderile pot realiza produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun.

Ajutorul de stat acordat prin PNDR 2014 – 2020 în baza GBER (General Block Exemption Regulation – Regulamentului general de exceptare pe categorii) are ca scop îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii.

Alocarea pentru sesiunea 2017, în valoare de 70.000.000 euro, este împărţită astfel: 49 milioane euro pentru dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi comercializare a unor produse agricole şi 21 milioane euro pentru crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole.

Intensitatea sprijinului este de până la 1 milion euro/proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat.

Pentru alte întreprinderi, pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat, valoarea sprijinului este de 1,5 milioane euro/proiect.

Pentru forme asociative, precum şi pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), valoarea sprijinului se ridică la 2,5 milioane euro/proiect.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !