7.000 de tuberoze născute din pasiune

1Comentariu
7.000 de tuberoze născute din pasiune
O familie din Vaida e singurul producător de tuberoze din Bihor. Mica afacere s-a născut din pasiune pentru flori.

Irma şi Josef Dovin trăiesc din dragoste pentru flori. Creşterea florilor e o pasiune care a început să le aducă celor doi şi ceva venituri. La cinci ani după ce au plantat primele tuberoze, curtea lui Josef şi a Irmei e parfumată de peste 7.000 de tuberoze, de peste 15.000 de gladiole şi multe alte mii de ochiul boului, muşcate.

Povestea tuberozelor

Josef Dovin e tâmplar, iar doamna Irma lucrează la laborator la spitalul Judeţean. Recent şi-au cumpărat o casă în localitatea Vaida. O casă a cărei curte e transformată într-un mic paradis. „Am început să cultivăm flori fiindcă soţia mea e pasionată de flori. Cum vede o floare, o vrea”, povesteşte Josef. „Primele flori le-am semănat după ce le-am achiziţionat de la biserică. Acolo a venit o doamnă care nu avea bani pentru donaţie. Şi a donat seminţe de flori. Pe care le-am cumpărat eu de la biserică. Cât despre primele tuberoze, le-am primit de la o doamnă care a locuit în Sibiu şi apoi mi-a devenit vecină. În anii ’60, în Sibiu se cultivau tuberoze. Saşii le livrau apoi fabricii de parfumuri din Bucureşti. Fiindcă nu se mai făceau parfumuri, ulterior au dispărut şi cultivatorii de tuberoze. Această doamnă mi-a dat şi mie zece bulbi de tuberoze şi aşa, an de an, am reuşit să ajungem la câteva mii”.

Înfloresc după trei ani

Tuberozele sunt numite şi Floarea Fecioarei Maria. Fiindcă înfloresc în august şi datorită ideii de puritate pe care o transmit. „Din câte ştiu, suntem singurii în Bihor care cultivăm tuberoze la o asemenea scară. Au mai fost şi alţii care au renunţat fiindcă sunt sensibile. Depinde mult de căldură, de ploaie. În plus, bulbul ajunge la maturitate după trei ani şi atunci înfloreşte”, spune doamna Irma. Deşi majoritatea florilor încep să-şi piardă parfumul când sunt culese, tuberozele au proprietatea de a parfuma în continuare aerul, de aceea sunt atât de apreciate de iubitorii de flori. Cultivatoarea din Vaida spune însă că bihorenii abia acum încep să le descopere. Doamna Irma vinde flori în Rogerius şi spune că tuberozele sunt greu de vândut fiindcă oamenii nu le cunosc. „De multe ori îi invit pe oameni să le miroase, să le cunoască. Şi toţi se arată foarte încântaţi de parfum. A fost un domn, foarte simpatic, care mi-a spus: « nu vă supăraţi, dar eu iau cinci să duc acasă»”, povesteşte doamna Irma. De origine din America Centrală, tuberozele erau folosite de vracii azteci pentru proprietăţile lor antiinflamatorii şi antispasmodice. „Legenda tuberozelor atenţionează fetele tinere să nu respire mireasma lor după ce se întunecă de teamă că ar putea să le inducă o stare romantică. În India, tuberozele sunt cunoscute ca fiind misterul nopţii, din aceleaşi motive”, spune şăgalnic cultivatoarea. 

FACT box

Stimulează creativitatea

-Tuberozele sunt apreciate pentru proprietăţi curative

-Sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a induce stări emoţionale profunde. Deschizând chakra coroanei, care se află deasupra capului, îmbunătăţesc puterile psihice.

-Tuberozele pot, de asemenea, să amplifice inspiraţia artistică şi să stimuleze creativitatea. Ea aduce o stare de linişte atât corpului, cât şi minţii.

Veronica Bursaşiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor