„73 milioane euro pentru Oradea – Satu Mare”

4Comentarii
„73 milioane euro pentru Oradea – Satu Mare”
Interviu: Ministrul Borbely se arata nemultumit de ritmul în care se dezvolta infrastructura în România.

Reporter: Care este prioritatea dumneavoastra numarul unu din postura de ministru?
Borbely Laszlo: Infrastructura rurala. Stam foarte prost la acest capitol. Urmarim pietruirea a circa 13.500 de localitati din tara, iar în aproape 8.000 de comunitati nu exista alimentare cu apa în sistem centralizat. De altfel, în opt ani ministerul a alocat dezvoltarii rurale 480 milioane euro. Trebuie sa ne aliniem standardelor UE pâna în 2018, acest an fiind data-limita pentru conformari în ceea ce priveste problemele legate de mediu.

Reporter: Care ar fi dispunerea geografica a localitatilor vitregite din acest punct de vedere?
Borbely Laszlo: Judetele din sudul tarii au probleme de acest gen, însa nici aici, în vest, lucrurile nu stau prea grozav. Cei mai vitregiti sunt cei din localitatile cu sub 50.000 de locuitori, care nu au putut accesa fondurile ISPA.

Reporter: Care sunt investitiile ce urmeaza a fi facute în drumuri?
Borbely Laszlo: Guvernul are în vedere un memorandum de contractare a unui împrumut de 200 milioane euro, pentru modernizarea drumurilor comunale. Pot spune ca vom acorda o atentie sporita judetelor din Transilvania, deoarece am observat ca în ultimii ani aceasta regiune istorica a fost lasata la coada de catre Guvern în ceea ce priveste fondurile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Reporter: Bihorul sta destul de prost cu drumurile în general. Nici cu drumurile nationale nu ne putem lauda. Starea proasta si, pe alocuri, execrabila a DN Oradea – Deva si, în special, a DN Oradea – Satu Mare, este vizibila de mult timp. Exista planuri pentru reabilitarea acestor rute?
Borbely Laszlo: DN Oradea – Deva va suferi lucrari curente de reconditionare chiar în acest an. Nu va pot spune însa câti bani vor fi cheltuiti aici. Însa pot spune ca pentru DN Oradea – Satu Mare sunt prevazute pentru 2007 – 2009 lucrari ample de reabilitare, începând chiar de la fundatie. Lucrarile vor fi sustinute din banii contractati de la Banca Europeana de Investitii (BET). Vorbim aici de o costuri ce vor atinge 73 milioane de euro.

Reporter: Câte locuinte ANL vor fi finalizate în Bihor în acest an?
Borbely Laszlo: În acest an vor fi finalizate 70 de apartamente în Marghita, iar în anul viitor înca 40 de apartamente în Beius. De asemenea, în 2007 vom începe 45 de apartamente la Salonta, iar la Oradea alte 80-90.

Reporter: Sunteti multumit de ritmul în care se dezvolta acum infrastructura în România?
Borbely Laszlo: Nu, nu sunt multumit. Cred ca va trebui urgent sa vedem ce vom face cu banii proveniti din privatizarea BCR. Acesti bani ar putea fi investiti în infrastructura.

Calin Corpas4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor