774 de bihoreni, la interviu

774 de bihoreni, la interviu
774 de bihoreni au fost chemati la interviu în urma „Bursei generale a locurilor de munca” ce a avut loc azi la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea si Primaria Beius. Alte patru persoane au fost încadrate pe loc.

De altfel, oferta „bursei” a fost destul de generoasa. „Peste 90 de angajatori au oferit 1.337 de locuri de munca, dintre care peste 200 persoanelor cu studii superioare”, a afirmat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor.

Persoanele care-si cautau un loc de munca erau din cele mai diversificate categorii de vârsta si calificare, de la tineri absolventi la persoane în vârsta, care mai aveau doar câtiva ani pâna la pensie.

Participanti

Unii dintre participanti au venit bine pregatiti, cu mai multe CV-uri, pe care le-au înmânat firmelor. Altii au venit sa vada doar ce vor gasi, fiind împinsi de situatie. „Am 50 de ani si am primit preaviz de la UAMT. În situatia mea sunt alti 24 de colegi. Si, culmea, UAMT face angajari”, se revolta Meleg Pal. Barbatul spune ca nici nu concepe sa stea în somaj sau în pensie de boala. „Am familie de întretinut si sper sa-mi gasesc un loc de munca”, spune Meleg.

Reprezentantul UAMT, Ioan Sandor, a precizat ca fabrica „angajeaza doar tineri absolventi – lacatusi-mecanici – pe care vrea sa-i recalifice. Cei care au primit preaviz sunt concediati pentru ca li s-au desfiintat posturile”. Alt oradean se plânge de salariile prea mici oferite de angajatori. „Majoritatea firmelor ofera salarii foarte mici. Unele nici nu tin seama de studiile si experienta pe care le are solicitantul.

Pretentiile sunt însa aberante. De abia astept sa intram în UE. Cred ca atunci va avea loc un «boom» pe piata muncii din România. Ar fi timpul ca si angajatorii români sa se trezeasca, pâna nu este prea târziu”, spune un tânar inginer cu masterat si doctorat.

Câstig, dupa munca

Parerile angajatorilor sunt împartite. Unii spun ca pentru meseriasi si pentru cei care doresc sa munceasca, câstigurile sunt substantiale. „Cine vrea într-adevar sa munceasca, si se si pricepe sa o faca, poate sa câstige nelimitat în domeniul asigurarilor de viata.

Adevarul este însa ca nu oricine este facut pentru meseria aceasta”, este de parere Lucian Roman, unit manager la AVIVA. De altfel, numarul locurilor de munca oferite la „bursa” în domeniul asigurarilor era destul de mare. Muncitorii calificati în constructii au de asemenea sanse mari de câstig, dar calificatii în aceasta meserie au fost cam rari.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !