8 milioane de euro pentru plantaţiile de viţă de vie

De Simona Drimbău
Plantație de viţă-de-vie
Plantație de viţă-de-vie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat plata a 8,45 milioane de euro în 2019, pentru reconversia sau restructurarea plantaţiilor viticole prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), au anunţat reprezentanţii APIA, într-un comunicat.

Fondurile sunt încă disponibile prin Programul Național de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023, iar posibilii beneficiari pot să aplice în continuare pentru acestea.

APIA reamintește posibililor beneficiari oportunitatea accesării fondurilor pentru finanțarea programelor de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, în temeiul OMADR nr. 1508/2018.

Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau să-și modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie, pentru a corespunde cerinţelor actuale ale pieţei.

Sprijin

Aceasta este una din măsurile de administrare a potențialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere, pentru anumite tipuri de produse vitivinicole.

Sunt vizate anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor prin: reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire; reamplasarea parcelelor viticole; replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare şi modernizare.

În perioada 2019 – 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă-de-vie de circa 1.000 – 1.800 de hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafața viticolă totală. În perioada anterioară de programare, 2014-2018, România a supus măsurii de restructurare/reconversie o suprafață cultivată cu viţă-de-vie de 16.235 de hectare.

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile, mai informează APIA.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !