8 milioane de romani traiesc cu mana intinsa la stat

Reactualizat la:
8 milioane de romani traiesc cu mana intinsa la stat
Cum e posibil ca o guvernare teoretic liberala si de dreapta sa aduca Romania in stadiul in care este acum: o tara de asistati social? Jurnalistii de la “Gandul” au consultat statisticile si au descoperit ca in 2007, numai din bugetul Ministerului Muncii, aproape 8 milioane de romani beneficiau de un ajutor social.

Numarul de beneficiari care primesc lunar o forma de asistenta sociala din bugetul Ministerului Muncii a crescut astfel: in 2005 erau 4.078.177, in 2006 – 4.293.318, in 2007 – 7.755.505.

Exista 45 de forme de sprijin financiar, de la ajutoare pentru incalzire la ajutoare pentru casatorie. Nici macar ministrul Pacuraru nu mai stie cate familii primesc simultan mai multe tipuri de ajutoare.

Aceste ajutoare de la Ministrul Muncii au costat tara in 2007 nu mai putinde 1,7% din PIB. Calculul nu ia in considerare si ajutoarele acordate de alte ministere si administratii locale.

Partea proasta a darniciei guvernamentale este ca nu exista nici o coerenta in gestionarea unitara a fondurilor. Ministerul Muncii, celelalte ministere, bugetul de stat si autoritatile locale emit acte normative dupa acte normative fara sa stie unele de altele.

Nici macar in cadrul aceluiasi minister, al Muncii, de pilda, nu se stie daca sunt familii care primesc simultan mai multe forme de asistenta, cati romani traiesc exclusiv din ajutorul statului si mai ales nu se stie cati ar putea fi “reconvertiti” sa treaca in campul muncii, avand in vedere deficitul de muncitori de pe piata.

Abia acum, cu ajutorul UE si al Bancii Mondiale, se incearca punerea la punct a tuturor “tabelelor” de asistati.

Thedora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat pentru “Gandul” ca institutia care va gestiona unitar asistenta sociala la nivel national, precum si softul care ne va permite sa avem date mai clare despre situatia asistatilor vor deveni functionale cel mai devreme peste un an.

Revenind la cheltuielile din bugetul Ministerului Muncii, cele mai mari sume sunt indemnizatiile pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani acordate mamelor salariate – 800 de lei pe luna -, bani care nu reprezinta o pomana, ci o compensare a banilor pierduti de mamele care vor sa stea alaturi de prunci dupa nastere. Aceste indemnizatii se aloca insa doar la 190.000 de beneficiari, din cei 8 milioane.

La fel de costisitoare sunt ajutoarele de incalzire. Cuantumul acestora variaza in functie de venitul familiilor si modul de incalzire – de la 500 la 125 de lei pe luna. Subventiile nu se mai acorda insa catorva sute de mii de familii, ci la peste 4 milioane.

Alte forne de ajutor sunt alocatia de stat pentru copii, alocatia familiala complementara, alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, alocatia de plasament, indemnizatia lunara de hrana pentru bolnavii HIV/SIDA, ajutoare de urgenta, trusou pentru nou-nascuti, sprijin financiar la casatorie, drepturi pentru persoane cu handicap, subventii pentru asociatii si fundatii etc.

Este paradoxal ca, desi statisticile arata ca saracia a scazut in ultimii ani in Romania, numarul de beneficiari de asistenta sociala a crescut.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !