820 de ceferişti traşi pe dreapta

4Comentarii
190 de ceferişti bihoreni vor fi disponibilizaţi în luna martie
190 de ceferişti bihoreni vor fi disponibilizaţi în luna martie
Din judeţul Bihor, de la CFR Marfă, vor fi disponibilizaţi 190 de muncitori.

Vin vremuri grele pentru angajaţii de la CFR. Primi angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la CFR Marfă au primit vineri preavizele, potrivit lui Grigore Mare, liderul sindicatului Libertatea din Regionala CFR Cluj de care aparţine şi Bihorul. „Primi muncitori au primit azi preavizele. Din Regionala Cluj vor fi disponibilizaţi 870 de muncitori. Aceştia vor primi salarii compensatorii pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 15 luni, în fucnţie de vechime, plus două salarii compensatorii la data diponibilizării”, ne-a declarat vineri, Grigore Mare.

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă Bihor, pentru luna martie s-a primit notificare de disponibilizare a 190 de persoane de la CFR Marfă.

Persoanele disponibilizate aparţin tututor categorilor de calificare, de la ingineri, la manevranţi, de la economişti la împiegaţi. „Problema este că la CFR marfă activitatea merge din ce în ce mai prost”, este de părere liderul sindical.

Disponibilizările nu se vor opri însă aici. „În 30 martie vor fi disponibilizaţi alţi 280 de muncitori de la CFR Călători”, a precizat Grigore Mare.

La nivel naţional

Societăţile de stat din sectorul feroviar vor concedia 10.342 de angajaţi în acest an. Cele mai multe concedieri vor avea loc la CFR Marfă, de unde vor fi daţi afară 6.380 de muncitori, urmând ca efortul financiar să fie de 138,98 milioane de lei, din care 17,73 milioane de lei reprezintă suma alocată la data concedierii, 47,08 milioane de lei ajutorul de şomaj şi 74,16 milioane de lei venitul de completare.

CFR Călători va disponibiliza 1.100 de persoane, urmând ca efortul financiar să fie de 24 de milioane de lei, din care 3,05 milioane lei la momentul concedierii, 8,11 milioane de lei indemnizaţia de şomaj, 7,62 milioane de lei lei venituri de completare pe anul 2010 şi 5,11 milioane de lei veniturile pe anul 2011.

La CFR SA, care va concedia 600 de salariati, efortul financiar va fi de 9,75 milioane de lei în acest an şi de 4,06 milioane de lei anul viitor.

Alte disponibilizari vor fi afectuate la CFR IRLU SA (270 de salariaţi), cu un efort financiar de 5,88 milioane de lei şi la CFR IRV (800 de angajaţi), cu un efort financiar de 17,42 milioane de lei. Persoanele care vor fi disponibilizate din sistemul feroviar vor primi în momentul disponibilizării, pe lângă ajutorul de şomaj, şi o sumă care va fi de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.

Dan Birta4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor