830 de atacuri informatice

830 de atacuri informatice
Poliţia a soluţionat 831 de cazuri de atacuri IT în 2006, iar 601 persoane au fost cercetate.

Poliţia a soluţionat anul trecut un număr de 831 de cazuri de atacuri informatice, iar 601 persoane au fost cercetate, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului de combatere a criminalităţii informatice din cadrul IGP, Virgil Spiridon.

“Din totalul acestor cazuri, 50% au fost infracţiuni realizate cu mijloace electronice de plată, 35% au fost fraude informatice realizate pe site-uri unde se desfăşoară licitaţii (n.r. – gen eBay), 10% au fost atacuri cu viruşi, iar restul, de 5%, au fost diferite infracţinui, printre care şi pornografia infantilă”, a spus Spiridon, la conferinţa Cyberthreats 2007.

El a adăugat că, în anii trecuţi, site-urile de licitaţii erau cele mai vizate, însă ponderea acestora s-a redus.

“Piaţa românească a cardurilor bancare a devenit atractivă, au apărut nume importante din acest sector, iar pe plan extern, instituţiile bancare au luat măsurile necesare evitării atacurilor şi infractorii au căutat noi victime”, a precizat Octavian Chiţoiu, vicepreşedintele Comisiei de Securitate din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.

Şeful Serviciului de combatere a criminalităţii informatice din IGP a adăugat că, în ultimii ani, criminalitatea informatică a devenit foarte bine organizată.

“Aceste infracţiuni nu mai sunt făcute de persoane singure, ci există reţele foarte bine organizate, cu bună pregătire şi în domeniul informatic”, a arătat acesta.

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare Gartner, citat de Călin Rangu, director IT&C în cadrul Raiffeisen Bank, cele mai mari ameninţări informatice sunt atacurile cu viruşi şi atacurile adresate persoanelor fizice, unde sunt incluse si atacurile tip phishing .

În ultimele luni, sistemul bancar din România a fost supus mai multor atacuri tip “phishing”, printre instituţiile vizate numărându-se BRD, Raiffeisen Bank România, Banca Românească, dar şi operatorul de telefonie mobilă Orange.

Prin metoda de fraudare cunoscută sub denumirea de “phishing”, clienţii băncilor dezvăluie informaţii confidenţiale, precum numărul de card sau codul PIN, care pot fi utilizate de infractori pentru retrageri de bani sau plata prin Internet.

“În luna decembrie, când am fost supuşi unui puternic atac phishing, patru dintre clienţii noştrii au furnizat datele confidenţiale, însă am fost informaţii la timp şi aceştia nu au pierdut bani”, a spus reprezentantul Raiffeisen Bank

Conform datelor prezentate de oficialul băncii, în luna martie au fost, la nivel mondial, 24.853 de atacuri tip phishing, care au afectat 12 mărci din totalul de 166 de mărci vizate.

Cele mai multe atacuri, respectiv 54,66%, au vizat site-ul de licitaţii eBay, urmat de PayPal, cu 21,53%, şi de Chase Bank, cu 10,17%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase