88 de ani de la eliberare

1Comentariu
88 de ani de la eliberare
ORADEA – Orădenii au sărbătorit ieri 88 de ani de la intrarea în Oradea a trupelor române în frunte cu generalul Traian Moşoiu şi eliberarea de sub ocupaţia maghiară. Garda de onoare a defilat ieri exact ca şi acum 88 de ani, sub o ploaie de flori.  Video

Marcarea aceastui moment istoric a început cu un ceremonial militar şi depuneri de coroane la bustul generalului Traian Moşoiu, situat în faţa fostului sediu al Garnizoanei Oradea. Autorităţile locale, militari şi foşti ofiţeri militari, politicieni şi sute elevi de gimnaziu şi liceu au participat la manifestări.

 

Copiii au pregătit şi un moment aparte. Au venit cu flori însă nu pentru a le depune la mormânt ci pentru a „saluta”, Garda de onoare care a defilat dând onorul la oficialităţi, recreînd astfel o frântură din ceea ce s-a întâmplat acum 88 de ani la Oradea, când trupele româneşti au fost primite la intrarea în oraş cu multă bucurie şi cu flori de liliac aruncate de mulţime peste militari.

Potrivit lt. col. Constantin Moşincat, atunci s-a auzit în Oradea „Trăiască Armata Română!”, atât în limba română cât şi în limba maghiară.Generalul a pecetluit pe 20 aprilie 1919, de Înviere, hotărârea luată la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.Trupele conduse de generalul Traian Moşoiu, comandant al Diviziei a VII-a au fost întâmpinte la intrarea în Oradea de episcopul Roman Ciorogariu care a spus atunci: „Providenţa divină a revărsat asupra noastră mila cea cerească, să serbăm ziua Sfintei Învieri ca Sfânta zi de Înviere a neamului româneasc. Astăzi se înfăptuieşte şi pe acest pământ idealul Unirii. Nicio parte a românismului nu a fost expusă atât de mult pieirii ca Ţara Bihorului. Astăzi, îşi primeşte răsplata pentru eroismul cu care şi-a păstrat limba şi legea străbună la aceste margini”.

Traian Moşoiu s-a afirmat mai ales cu cele patru campanii militare la care a participat: în 1913 în Bulgaria, în 1916 pe Olt, în 1917 în Moldova, în 1918-1919 în Ardeal şi Ungaria. A fost deputat de Bihor în Parlamentul României, iar mai apoi senator.Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor