88 de bihoreni vor sa cultive eco

De Simona Albinaru
Produse ecologice
Produse ecologice
Bihorenii au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Bihor 88 de cereri de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Solicitanţii au depus un număr de 83 de cereri pentru exploataţii agricole cu producţie vegetală, din care: 73 pentru suprafeţe între 0,3 şi 5 hectare, 9 pentru suprafeţe între 5 şi 20 hectare şi una pentru o suprafaţă între 21 şi 50 de hectare.

În sectorul de producţie animalieră s-au depus cinci cereri, din care pentru o fermă cu un număr de minim 20 şi maxim 100 de ovine, două pentru ferme de albine cu un număr maxim de 50 de familii şi două pentru ferme de albine cu un număr mai mare de 100 familii.

Sprijin

Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică).

Cuantumul plăţii anuale suplimentare/ exploataţie se calculează de către APIA, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul explotaţiilor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă/exploataţie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploataţiei. În cazul în care plafonul solicitat depăşeşte plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă/exploataţie se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv.

România beneficiază, pentru anul 2012, de suma totală de 4.098.000 euro, cu aproximativ 20% mai mult decât suma disponibilă pentru anul precedent.

„Din cauza numărului mare de solicitări a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ia în calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA.

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !