90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Reactualizat la:
1Comentariu
90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Se împlinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis ca Basarabia să fie alipită la ţara mamă. Hotărârea a fost primită cu mare bucurie de intelectualii din Basarabia şi de autorităţile române.

În aprilie 1917, un grup de intelectuali şi funcţionari români a înfiinţat Partidului National Moldovenesc. Gruparea politică îşi propunea să lupte pentru “dobândirea drepturilor cetăţeneşti şi naţionale pentru românii din Basarabia şi de dincolo de Nistru”.

300.000 soldaţi din armata rusa a Basarabiei au format “comitete moldoveneşti” la Odessa, Iaşi şi Roman. Reprezentanţii comitetelor, reuniţi la Odessa, între 5 şi 18 aprilie 1917, au votat o moţiune care cerea ca Basarabia să fie condusă de un “Sfat al ţării”.

Demersurile au continuat şi, în octombrie, a avut loc, la Chişinau, Congresul soldaţilor moldoveni, la care au participat aproximativ 500 de delegaţi de la diverse unităţi militare.

Membrii au hotărât “autonomia teritorială şi politică a Basarabiei”, în cadrul Republicii Federative Democratice Ruseşti, şi crearea Sfatului Ţării, cimpus din 150 de deputati.

În decembrie 1917, Sfatul Ţării a proclamat autonomia Republicii Democratice Moldoveneaşti in cadrul Republicii Federative Democratice Rusesti.

Între 24 ianuarie – 6 februarie 1918 se proclamă independenţa Republicii Moldoveneşti, umând ca pe 27 martie/9 aprilie 1918, să se proclame unirea Basarabiei cu Romania.

“În numele poporului Basarabiei Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechei Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărească soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna, Se uneşte cu mama sa România”(Rezoluţia Sfatului Ţării).

Reacţia autorităţilor române nu a întârziat.

“În numele poporului român şi al regelui, Majestatea Sa, Ferdinand I al României, ia act de acest vot quasi unanim şi declară la rândul lui Basarabia unită cu România de veci şi indivizibilă”.

Pentru a aniversa unirea, în mai multe oraşe din ţară au loc acţiuni dedicate momentului simbolic din 1918.

La Institutul Cultural Român se va organira o expoziţie de fotografie intitulată “Arhivele Unirii”, în care vor fi prezentate fotografii-document, din Arhivele Naţionale, cu personalităţi basarabene, membri ai familiei regale, miniştri ai Guvernului român din acea perioadă precum şi articole din presa vremii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor