A aclimatizat susanul la Girişu de Criş

De Veronica Bursaşiu
A aclimatizat susanul la Girişu de Criş
Este vorba de producătorul de ulei Teodor Tincău din Girişu de Criş. Aromele seminţelor se simte în fiecare picătură de ulei.

Cei mai mari producători de seminţe de susan sunt: Myanmar, China, India, Etiopia şi Sudan. De ceva vreme însă, susanul creşte şi în gospodăria lui Teodor Tincău din Girişu de Criş. Susanul este o plantă originară din Orientul Mijlociu, India şi estul Africii, care este cultivată îndeosebi pentru seminţele sale, bogate în vitamine, minerale şi acid oleic, care se formează în fructul plantei. Plantele de susan sunt uscate înainte ca seminţele să fie extrase. Pe măsură ce fructul plantei de susan se usucă, acesta se deschide. Apoi, seminţele sunt „scuturate” şi strânse laolaltă.

Producţie proprie

Teodor Tincău face ulei de susan din producţie proprie. Pentru aceasta a aclimatizat susanul. Cei care se îndoiesc de aceasta au putut vedea câteva mostre la standul producătorului din Girişu de Criş din Cetatea Oradea.

tincau2

Seminţele de susan sunt fabrici de nutrienţi. „Am început să produc ulei prin presare la rece în 2010, pe 5 ianuarie. Atunci produceam 100 l pe săptămană. Aveam o singură presă. Acum am cinci prese”, spune producătorul. De atunci şi pâna în prezent produce ulei de dovleac, de susan, de in, de floarea-soarelui, de nucă şi de muştar. Acum produce atât cât îi cere piaţa. Speră că lucrurile vor merge bine după întâlnirea cu reprezentanşii lanţurilor de magazine prilejuite de Sărbătoarea Recoltei. Teodor Tincău spune că şi-ar dori să fie prezent pe rafturile supermarketurilor doar dacă plata se face pe loc. Cel mai scump dintre uleiuri e cel de nucă. Un sfert de litriu costă 30 lei. „Prin presare la rece, ca să obţin un litru de ulei de nucă trebuie să folosesc cinci kilograme de nucă. Prin presare la cald, cantitatea de nucă necesară e mai mică”, spune Teodor Tincău.

Presarea la rece sau metoda de extragere mecanică la o temperatură mică, este cea mai sănătoasă modalitate de a păstra toți nutrienții rezultați în urma procesării semințelor. Semințele sunt strivite până când tot uleiul este stors din ele. Este cea mai bună metoda de a păstra beneficiile semințelor de floarea-soarelui, nucă și dovleac, Uleiurile presate la rece conțin aproximativ 5-8% apă, față de uleiurile rafinate care conțin între 40-80% apă. „Aceste culturi de susan se găsesc la mine în grădină, noi producem materia primă şi tot noi o procesăm. În perioada aceasta cu nopţi mai reci, cultura de susan aflata în faza de coacere a avut de suferit; restul culturilor merg bine, nu ca în ţările calde, dar încercam să le adaptăm”, ne-a spus producătorul.

tincau3

Cel mai nou produs realizat de Teodor Tincău e uleiul de muştar. Uleiul de muștar este unul dintre cele mai versatile uleiuri, putând fi folosit la gătit, dar și la masaj, tratamente cosmetic. Uleiul din seminţe de muştar este considerat de către femeile din Asia un adevărat elixir al frumuseţii, fiind folosit cu precădere în îngrijirea părului.Proteina de dovleac, floarea-soarelui și susan provin de-asemenea din recoltele adunate de la Girișu de Criș. „În ceea ce privește proteina, suntem singurii din lume care producem proteină de dovleac și susan”, adaugă Teodor Tincău.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !