A anticipa Procesul Bologna

2Comentarii
A anticipa Procesul Bologna
Universtatea „Aurel Vlaicu” a ocupat un onorant loc 5, conform evaluării făcute de ARACIS. Adevărul: – Faceţi, vă rog, câteva consideraţii pe marginea evaluării Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Lizica Mihuţ: Anul trecut universitar a fost poate unul dintre cele mai dificile pentru universitatea noastră, din cel puţin câteva motive. Pe de o parte a fost evaluarea ARACIS, o evaluare severă, pentru realizarea căreia colegii mei au depus 19 dosare, a cîteva sute de pagini fiecare.

Asta, deoarece am dorit o evaluare instituţională externă, precum şi acreditarea unor programe de studii potrivit Procesului de la Bologna. Practic, noi am anticipat Bologna pe programe de master, pentru că aceste programe încep de fapt în 2008 – 2009.

Aşa că noi putem afirma în acest moment că avem 13 programe de master, că sunt aprobate deja cu un an înainte.

Adevărul:  Care au fost, totuşi, rezultatele evaluării?

Lizica Mihuţ:  Ca urmare a evaluării, ARACIS a făcut un clasament a celor 11 universităţi evaluate, universitatea nostră fiind pe locul 5, înaintea Universităţii din Sibiu, a Universităţii de Medicină din Timişoara, a celei din Oradea, Târgu-Jiu şi, desigur… nu ne referim la universităţile particulare, care au fost şi ele evaluate.

Normal, este un lucru deosebit faptul că universitatea a primit un grad ridicat de încredere dar tot atât de importantă pentru noi este nu numai acreditarea instituţională pe Bologna, ci şi acreditarea unor programe de studii introduse nou.

A fost un an dificil nu numai pentru evaluarea ARACIS, ci şi din punctul de vedere al dezvoltării bazei materiale, pentru că suntem în plină supraetajare a Complexului M, unde facem un al treilea etaj, o investiţie de peste 2 milioane de euro, cum de altfel ne propunem în continuare o sală de conferinţe la o dotare de ultimă generaţie, unică în partea de vest, cu traducere simultană în câteva limbi.

Adevărul: Ce va presupune al treilea etaj?

Lizica Mihuţ: Al treilea etaj înseamnă 2900 metri pătraţi de învăţământ, înseamnă de fapt o adunare laolaltă a facultăţilor şi specializărilor noastre, cu excepţia Facultăţii de ştiinţe economice, care rămâne  în spaţiul de lângă Primărie, pentru că a fost Liceul Sanitar şi Direcţia Finanţelor Publice a primit clădirea renunţînd Ministerul Învăţământului la ea, cu condiţia să rămână universitatea noastră pe durata existenţei ei. Aşa încât această supraetajare va aduce, de fapt, ceea ce se întâmplă în toate marile universităţi europene, va aduce un campus universitar, care să reprezinte cu adevărat Aradul academic din punctul nostru de vedere.

Adevărul: Admiterea din acest an se particularizează prin ceva?

Lizica Mihuţ:  Sunt convinsă că Universitatea noastră a avut cea mai bună admitere din ultimii ani, în condiţiile în care scade dramatic numărul de elevi. Concret, am avut, doar la prima sesiune de admitere, peste cifra de anul trecut la cele două admiteri, adică peste 3300 de studenţi.

A doua sesiune de admitere va fi între 1 şi 16 septembrie, pe locuri atât bugetare, cât şi pe locuri cu taxă pentru specializările noastre. Este de semnalat că ministerul a mărit cuantumul de burse, anul trecut bursele fiind de merit, de studii şi sociale, într-un cuantum de peste 9 miliarde de lei pe an, iar în acest an a crescut la peste 11 miliarde.  

 

Carte de vizită

Lizica Mihuţ

 

• S-a născut în localitatea Cermei, judeţul Arad.

• A urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul la Arad.

• Absolventă al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Timişoara.

• Doctor în filologie.

• În prezent este profesor universitar doctor şi rector al Universităţii “Aurel Vlaicu” Arad.

• Colaborează la: România literară, Orizont, Familia, Tribuna, Revista de pedagogie, Lumina (Iugoslavia), Vatra, cu studii şi cercetări asupra artei.

Vasile Filip2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor