A căzut cortina peste Vama Sării

1Comentariu
A căzut cortina peste Vama Sării
Vreme splendidă, program deosebit, public numeros. Cu alte cuvinte, cea de-a 42-a ediţie a Târgului de la Vama Sării.

Conform obiceiului şi ediţia din acest an a Târgului de la Vama Sării a fost organizată în primul weekend din iunie. Numele acestui târg provine de la faptul că în defileul Crişului Repede, aproape de terenul de fotbal se practica vămuirea propriu-zisă a sării care era transportată de la ocnele din centru Transilvaniei spre Câmpia Panonică. Ca şi anul trecut Primăria comunei a pregătit un program deosebit, în care a integrat şi refacerea momentului când pluta cu sare ajungea în localitate. Numele de „Vama Sării” provine din faptul că acolo se practica vămuirea propriu-zisă a sării, care era transportată în căruţe, de la ocnele din Centrul Transilvaniei, spre Câmpia Panonică. Punctul de vămuire era tocmai la Vadu Crişului. Se spune că, fiecare căruţă care trecea pe acolo trebuia să lase un bulgăre de sare, de aici venind şi ideea de târg. Acest lucru se întâmpla prin secolele XVI-XVII. Mărturie legată de această activitate este turnul aflat la intrarea în defileu, pe o stâncă verticală, construit la opt metri înălţime faţă de sol. „Casa Zmăului”, cum a fost denumit turnul, reprezintă un „martor” al începutului Evului Mediu în aceste locuri. Doi tineri îmbrăcaţi în haine populare au adus pe o plută, construită din bârne de lemn, bucăţi de sare brută.

Finanţare transfrontalieră

După deschiderea oficială a Târgului de către Dorel Cosma primarul localităţii, sâmbătă au urcat pe scenă: Alexandra şi DJ Lexya. Programul de sâmbătă a continuat cu discoteca în aer liber. Duminică programul a continuat cu parada formaţiilor de muzică populară, lansarea de porumbei voiajori, concurs de bogracs. La concursul de bogracs s-au înscris patru formaţii: echipele comunelor Felsopakony şi Szekkutas, localităţi înfrăţite cu Vadu Crişului, precum Colegiul Tehhnic şi Primăria Vadu Crişului. Juriul a decis că cel mai gustos bogracs au pregătit cei de la Felsopakony.

Târgul s-a încheiat târziu în noapte cu un foc de artificii şi o discotecă în aer liber. La eveniment au participat delegaţii din: Korosszegapati,Fesopakony, Szekkutas si Hajduszoboszlo(Ungaria). Evenimentul din acest an a fost organizat în cadrul proiectului transfrontalier „Cooperarea pe Valea Crişului Repede” câştigat de  Primăria Vadu Crişului în parteneriat cu Primăria din Korosszegapati (Ungaria).

Veronica Bursasiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor