A cerut taxă de protecţie

175Comentarii
A cerut taxă de protecţie
ORADEA – Cunoscut ca şi client al bingo-urilor şi barurilor, Neguş junior a fost reţinut în noaptea de luni spre marţi fiind reclamat că a pretins taxă de protecţia pentru un club de noapte din Oradea. Fapt ce nu îi surprinde pe oamenii legii.

Markovits Sandor, alias Neguş junior , a intrat în atenţia poliţiştilor ca „moştenitor” al relaţiilor şi metodelor prin care s-a impus în Velenţa tatăl său, temutul Neguş senior.

„I-am chemat la sediu pe cei mai cunoscuţi interlopi din Oradea şi i-am avertizat că îi monitorizăm atent. Dacă nu au înţeles mesajul vor suporta rigorile legii.”, a declarat la puţin timp după instalarea sa la şefia Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor, comisarul şef Liviu Popa.

Însă poliţiştii orădeni au continuat să se confrunte cu un fenomen de estorcare a tinerilor tineri care se afişează cu bani, telefoane mobile sau maşini scumpe în baruri sau cluburi de noapte.

„Un membru al bandei are rolul de a provoca victima. Apoi, altcineva sună victima, îi spune pe cine a «supărat» şi se auto-propune ca negociator pentru «împăcare». Evident, contracost. În clanul controlat de Neguş certurile, bătăile şi telefoanele de ameninţare sunt practici obişnuite.”, sintetizează adjunctul  Poliţiei Municipiului Oradea, subcomisar Adrian Bucur, una din metodele grupărilor de recuperatori şi şantajişti.

Iar renumele interlopilor din bandă intimidează de obicei victimele.

Nu aşa s-a întâmplat însă anul trecut cu orădeanul George Boiţ, fiu de ofiţer.

Pe 8 martie 2007, Boiţ a fost cu prietenii într-un club de lângă Pasajul Vulturul Negru. În zori, la plecare, tânărul a fost abordat de un individ care l-a avertizat să-i lase prietena în pace. George Boiţ a răspuns că nici nu o cunoaşte pe prietena respectivă şi a făcut greşeala să intre în jocul individului şi să riposteze după care a fugit. Însă banda de şantajişti avea numărul său aşa încât a şi fost sunat a doua zi de un alt membru al trupei lui Neguş care l-a avertizat că trebuie să plătească 4.000 de euro pentru împăcare. La locul stabilit pentru negociere, victima susţine că a fost ameninţat cu un cuţit şi bătut de Neguş şi un „locotenent” al său.

Ajuns acasă cu vânătăi, tânărul a fost descusut de tatăl său care a mers cu el direct la poliţiştii cu care s-a pus la cale flagrantul la intrarea într-o sală de fitness din Oradea.

Ofiţerii Serviciului Independent de Informaţii şi Protecţie Internă au pregătit 10 milioane de lei vechi, marcaţi cu data flagrantului şi fapta reclamată (Şantaj), iar apoi George i-a sunat pe şantajişti, convorbirea fiind înregistrată: “Zece milioane. Acum n-am mai mulţi…Ne întâlnim să ţi-i dau? (….) Bine, dar vezi că banii ăştia îi ţin pentru mine, pentru că vă intermediez împăcarea?”, l-a instruit şantajistul.

Apoi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a înaintat judecătorilor o prounere de arestare preventivă pe 29 de zile. „Acuzatul însă a negat tot”, preciza atunci prim-procurorul PJ Oradea, Vasile Popa.
„Există suspiciuni că Markovits ar fi implicat în mai multe fapte de genul acesta, motiv pentru care cercetările în cazul lui sunt continuate”, declara şi Adrian Brişcan, procurorul care a instrumentat dosarul declinat apoi procurorilor de pe lângă Tribunalul Bihor.

  • Trupă de presiune din Velenţa la procesul „Neguş”


  • 175Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    Citiți principiile noastre de moderare aici !

    versiunea HTML a comentariilor