A crescut numărul şomerilor

A crescut numărul şomerilor
Cu o rata a somajului de 3,2% la sfârsitul lunii martie, judetul Bihor a pierdut podiumul. La 31 martie, numarul somerilor înregistrati la AJOFM Bihor era de 8.827 de persoane, cu 2.374 mai mare decât la sfârsitul lunii februarie.

Din totalul somerilor, cea mai mare parte o reprezinta cei neindemnizati: 5.752. Pe sexe, 3.140 de someri sunt femei.


„Cresterea ratei somajului se datoreaza pe de o parte disponibilizarilor din trimestrul IV al anului 2005, din domeniul constructiilor, transporturilor, agriculturii, industriei extractive si de prelucrare a petrolului, mineritului, precum si a cresterii numarului persoanelor intrate în evidenta ca urmare a actiunilor de mediere si consiliere întreprinse de AJOFM Bihor în mediul rural”, a precizat Dorel Draghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Categorii


Analizând structura somajului la finele lunii martie, constatam ca 64,4% din totalul somerilor înregistrati în Bihor sunt barbati. Cel mai afectat segment este cel reprezentat de persoanele între 30 – 39 de ani. Ponderea acestora este de 32,1% din totalul somerilor înregistrati.

Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsa între 40 – 49 de ani este de 23,9%, iar a celor cu vârsta între 50 – 55 de ani este de 10,9%. Somerii cu vârsta sub 25 de ani reprezinta 16,5%, iar cei cu vârsta între 25 – 29 de ani – 13,3%.

Vor tineri


„Categoria somerilor cu vârsta peste 55 de ani reprezinta 3,3% din numarul total al somerilor. Plasarea acestora este foarte dificila, deoarece agentii economici evita încadrarea în munca a acestor categorii de persoane”, este de parere directorul AJOFM.

Pe de alta parte, unii angajatori prefera sa concedieze persoane în vârsta, cu experienta, motivând ca li s-au desfiintat posturile. Angajeaza, în schimb, tineri absolventi, spunând ca vor sa întinereasca colectivul.

„De regula, aceste persoane parcurg integral perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, dupa care majoritatea se pensioneaza pentru limita de vârsta sau invaliditate”, a explicat Draghici. În luna martie s-au pensionat cinci someri, dintre care doua femei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !