A crescut numărul şomerilor

A crescut numărul şomerilor
ORADEA – Iarna şi apropierea aderării la Uniunea Europeană sporesc numărul şomerilor în judeţul Bihor. Astfel, potrivit datelor furnizate de AJOFM Bihor, numărul şomerilor înregistraţi la agenţie la sfârşitul lunii noiembrie era mai mare cu 514 persoane faţă de luna octombrie.

De asemenea, numărul beneficiarilor de indemnizaţii a crescut cu 178 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi cu 336 de persoane.
„Creşterea numărului de şomeri indemnizaţi se datorează pe de o parte reducerii activităţii în anumite sectoare de activitate, cum ar fi agricultura, construcţiile, iar pe de altă parte dobândirii dreptului de indemnizaţie de şomaj a absolvenţilor din promoţia 2006”, apreciază Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Categorii

Analizând structura şomajului la finele lunii noiembrie 2006 se constată că 56,6% din totalul şomerilor înregistraţi în Bihor sunt bărbaţi. Cel mai afectat segment este cel al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30-39 ani, ponderea acestora reprezentând 27,61% din totalul şomerilor înregistraţi, în timp ce ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40-49 ani este de 19,87%. Categoria şomerilor cu vârsta peste 50 de ani reprezintă 14,35% din numărul total de şomeri. „Plasarea acestor persoane este foarte dificilă, doarece agenţii economici evită încadrarea lor în muncă. De regulă, aceste persoane parcurg integral perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, după care majoritatea se pensionează pentru limită de vârstă sau invaliditate”, a subliniat directorul AJOFM Bihor.
Acesta a adăugat că noua structură a agenţiei reflectă concepţia de modernizare şi adaptare concretă a administraţiei publice la realităţile economiei şi societăţii româneşti din Bihor. „Să nu uităm că judeţul Bihor se află pe locul IV în ceea ce priveşte rata şomajului (2,7%), mai scăzută decât rata şomajului pe ţară. Acest lucru nu se putea întâmpla dacă nu ar fi existat preocupare şi interes, cadru legislativ adecvat pentru desfăşurarea activităţii agenţiei”, a declarat Dorel Drăghici.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase