A dat gripa în bihoreni

A dat gripa în bihoreni
ORADEA – Inevitabilul s-a produs! Deşi se bănuia încă din perioada Crăciunului că şi în judeţul nostru există persoane susceptibile de gripă, iată că rezultatele primite în aceste zile de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au confirmat acest lucru.

Potrivit declaraţiilor dr. Sonia Drăghici, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Oradea, există 4 cazuri de gripă confirmate, de la alte 10 persoane prelevându-se probe serologice, aflându-se în prezent în cercetare la Bucureşti. „ Zilnic internăm în medie 8-10 pacienţi, care prezintă o formă mai gravă de pneumonie. Oricum am cerut ca toate persoanele internate să fie testate în vederea depistării bolnavilor de gripă”, susţine dr. Drăghici. Pe lângă această măsura, managerul instituţiei sanitare a dispus aprovizionarea farmaciei în regim de urgenţă cu absolut tot ce e necesar pentru tratarea gripei, de la perfuzii şi medicamente până la măşti de protecţie.

 

Virusuri gripale

Potrivit afirmaţiilor dr. Drăghici, în prezent circulă mai multe virusuri gripale, dintre care unul se afirmă mai mult. Este vorba de virusul gripal A (Wisconsin). „Dacă dă îngheţul pot apărea şi alte tulpini. Virusul gripal nu suportă căldura, de aceea la peste 4 grade Celsius moare. În paralel cu acesta circulă însă şi virusuri din alte familii care determină scăderea apărării antiinfecţioase a organismului”, conchide dr. Drăghici. În aceste circumstanţe, dr. Sonia Drăghici recomandă vaccinarea antigripală, în special a copiilor sub trei ani, care sunt supuşi la formele severe de boală dar şi persoanele vârstnice de peste 50 de ani.

 

Gripa şi manifestările ei

Gripa este o boală infecţioasă, extrem de contagioasă, produsă de virusurile gripale A, B şi C şi caracterizată prin afectarea importantă a stării generale. În cazurile mai grave se poate ajunge la insuficienţă respiratorie şi posibile complicaţii neurologice şi cardiace. Boala se transmite pe cale aerogenă, prin picături de secreţii respiratorii, sau prin obiecte ori praf contaminat. „Profilaxia se face specific, prin vaccinare, cât şi nespecific, prin evitarea locurilor aglomerate, igienă respiratorie dar şi prin determinarea creşterii rezistenţei organismului. Această rezistenţă se realizează printr-un regim alimentar bogat în vitamine şi mişcare în aer liber”, ne sfătuieşte dr. Drăghici.

Chiar dacă se vor confirma şi alte cazuri de gripă, dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct în cadrul ASP Bihor, susţine că deocamdată nu se vor lua măsuri de instaurare a carantinei în unităţile sanitare, în special acolo unde există internaţi bolnavi diagnosticaţi cu gripă.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !