A doua sansa, pentru a a-si gasi o slujba

A doua sansa, pentru a a-si gasi o slujba
După terminarea studiilor cursanţii pot fi înscrişi la cursuri de formare profesională.

În baza unui protocol încheiat de ANOFM şi Ministerul Educaţiei şi Sportului mai multe persoane care nu şi-au terminat studiile primare şi gimnaziale vor avea posibilitatea de a le finaliza.

Programul „A doua şansă” se adresează persoanelor care nu au studii sau şi-au întrerupt studiile de mai mult de trei ani şi nu mai pot continua şcoala în condiţii normale. „Noi avem în baza de date peste 4.000 de persoane care beneficiază de ajutor social. Dintre acestea 3.423, marea majoritate de etnie rromă, sunt în situaţia în care nu au şcoală primară sau studii gimnaziale începute. Aceştia nu pot aceesa decât munci necalificate iar noi nu-i putem înscrie la cursuri de calificare pentru a le creşte şansele de angajare”, a spus Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor.

Stagiul pentru nivelul I presupune 360 de ore de formare, urmate de un examen prin care se certifică competenţele dobândite. După aceasta, absolvenţii acestui stagiu pot încerca integrarea în piaţa muncii sau pot continua cu încă unul, două sau trei niveluri de pregătire. „Estimăm că anul acesta aproape 1.000 de persoane vor fi cuprinse în cadrul programului A doua şansă”, a concluzionat Dorel Drăghici.

În prezent în judeşul Bihor sunt cuprinşi în acest program 344 de persoane din care 122 sunt şomeri.

Educaţi

Programul A doua şansă este derulat de Ministerului Educaţiei de mai mulţi ani, dar pentru a creşte şansele de angajare a cursanşilor a fost semnat acest protocol cu ANOFM.

Programul este structurat pe două nivele: A Doua Şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit vârsta legală pentru a fi încadraţi (reîncadraţi) în învăţământul de masă.

Pentru a stabili cât mai exact nivelul de cunoştinţe şi competenţe al cursanţilor, şi a identifica, în consecinţă, nevoile educaţionale ale acestora, înscrierea în program este urmată de organizarea unor interviuri individuale. Înscrierea în programul A doua şansă se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie şi februarie. Limba de predare utilizată în cadrul programului este limba română, dar învăţământul se poate organiza şi în oricare din limbile minorităţilor naţionale, acolo unde există solicitări în acest sens.

S.Al.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !