Bugetul Județului, tratat ca o hârtie igienică

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
11Comentarii
Sebastian Lascu evidențiază că suma investiției este aceeași cu cea cheltuită pentru achiziția de autoturisme
Sebastian Lascu evidențiază că suma investiției este aceeași cu cea cheltuită pentru achiziția de autoturisme
Județul Bihor bifează o tristă premieră: Consilierii județeni liberali au absentat și la a doua ședință convocată pentru votarea bugetului Consiliului Județean.

„PNL încearcă sa mențină situația. Se pun presiuni. Noi vedem orizontul, atunci când nu vor mai fi probleme cu consilierul numărul 18. Însă, pe fondul acestei probleme se pune presiune.

Nu va exista ședință de CJ fără ca primul punct pe ordinea de zi să fie validarea. Trebuie respectată legea. Nu s-a reușit prin instanță (PNL nu a reușit – n.red.), acum se încearcă pe altă cale”, a declarat Pasztor, după a doua ședință eșuată de buget.

În schimb, Mang continuă să le contorizeze liberalilor absențele. Acum, a zecea absență. „Mergem înainte. Vom lucra cu bugetul de 1/12 din bugetul de anul trecut. Dacă nu vin la ședință nici în martie și aprilie, mergem spre alegeri anticipate”, afirmă liderul PSD de la Județ.

Cine cedează primul?

Profitând de paritatea la votul în plen, 17 – 17, PNL vrea să forțeze mâna conducerii UDMR, PSD, ALDE de la Consiliul Județean, obligată să-și treacă bugetul pe 2018. Oamenii lui Bolojan insistă ca primarii PNL din Bihor să primească sume de la Consiliul Județean proporționale cu numărul primarilor din județ. Adică aproape 50% cele 15 milioane de lei aflate la dispoziția CJ Bihor, pentru alocarea către primării. Pentru aceasta și pentru faptul că șefii CJ nu țin cont de alte idei ale liberalilor, traduse în proiecte de hotărâri ce au căzut la vot, liberalii lui Bolojan blochează activitatea de plen în Consiliul Județean. Un exemplu de proiect unde liberalii nu sunt băgați în seamă se referă chiar la clădirea fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii, aflată în cumplită paragină, după un lung proces cu romano-catolicii. Liberalii propun reabilitarea și transformarea clădirii în sediu al Județului, în timp ce șefii CJ au alte priorități.

De fapt, potrivit lui Ioan Mang, Ilie Bolojan este interesat ca banii alocați către primăriile PNL să fie dirijați chiar de către conducerea PNL Bihor. Așadar cheltuielile și investițiile să fie stabilite de Consiliul Județean la recomandarea factorilor decidenți din PNL Bihor.

Lascu, CJ-ul și WC-ul

Cât privește proiectul de amplasare a unor containere igienice cu toalete și dușuri, la Șuncuiuș, Vadu Crișului și Padiș – Glăvoi (comuna Pietroasa), promovat de consilierul județean PNL Sebastian Lascu, președintele Pasztor și vicepreședintele Mang pun o serie de condiții: primăriile respective să identifice terenurile, să vină cu planurile de amplasament și cu sumele pe care le alocă pentru întreținerea facilităților sanitare.

Astfel, CJ Bihor ar fi dispus să cofinanțeze proiectele, tocmai din sumele defalcate din impozit, pe care Consiliul le alocă primăriilor, an de an. Această modalitate de finanțare este, însă, respinsă de reprezentantul PNL Sebastian Lascu, cel care afirmă că acele comune au alte priorități, precum asfaltarea străzilor și introducerea rețelelor de apă și canalizare.

Prin urmare, insistă Lascu, ar fi oportun ca o instituție de forță, precum Consiliul Județean, să realizeze investiția. Însă președintele Pasztor cere ca PNL să vină să voteze mai întâi bugetul CJ Bihor, pentru ca apoi comunele respective să primească cofinanțare de la Județ. Desigur, doar în condițiile acceptate de șefii CJ, dar care, deloc întâmplător, sunt considerate neacceptabile de către liberali.

După ședința eșuată de buget, Pasztor a arătat jurnaliștilor o adresă trimisă de CJ lui Lascu, în noiembrie. Prin acel act, administrația județeană îi transmite liberalului că CJ consideră proiectul ca fiind util, însă, aspect important, primăriile pomenite mai sus ar trebui să ia inițiativa. Pentru ca ulterior CJ să sprijine financiar din banii alocați primăriilor, proveniți din cotele defalcate din impozit.

Însă tot prin acea adresă, lui Lascu i se învederează faptul că el, personal, ar putea fi în conflict de interese în această speță, din cauza faptului că deține pensiunea Gradia din Șuncuiuș. Prin urmare, consiliile locale direct interesate ar trebui să ia taurul de coarne. Și nu Lascu.

Acțiunea mașini vs. igienă

Reacția lui Sebastian Lascu a venit pe Facebook: „Niște lămuriri… Primăriile implicate în proiectul Igiena Peisajului Bihor nu au bani pentru aceste investiții! Știu… nu vă pare mult suma per proiect per primărie, dar bugetul primit pe un an de primăria respectivă, este aproximativ egal cu suma pentru proiectul Igiena Peisajului de 30.000 euro pentru o locație! Voi ce ați face ca primar ? Ați continua să asfaltați și să introduceți canalizarea pentru cetațenii tăi sau ai face dușuri și grupuri sanitare pentru turiștii de vară? Să nu uităm că primăriile au declarat că pun teren la dispoziția CJ și vor administra containerele! Dar părerea mea rămâne că instituția Consiliului Județean poate să facă aceste investitii, atâta timp cât au achiziționat cu lejeritate 3 autovehicule Skoda Superb de 100.000 euro pentru 3 șefi, atât cât ar fi fost și pentru 3 locații de dușuri și grupuri sanitare pentru mii de turiști!”.
28176378_10215791326486300_1777410620_n

***Știre în curs de actualizare

Consilierul județean PNL Sebastian lascu demonstrează cum primăriile Șuncuiuș, Vadu Crișului și Pietroasa ar pune la dispoziție terenuri pentru toalete publice în zonele turistice. CJ doar să vină cu banii. Vizat de declarațiile lui Ioan Mang de vineri, consilierul județean PNL Sebastian Lascu re...
Vicepreședintele CJ, Ioan Mang, a ținut să răspundă punctual replicilor liberalilor, cărora le pune eticheta de absenteiști. Îi acuză că vor WC-uri publice la Șuncuiuș, pentru a-i face plac colegului lor de partid! Potrivit vicepreședintelui PSD al Consiliului Județean, Ioan Mang, adevăratul moti...11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor