A făcut puşcărie în locul altuia

A făcut puşcărie în locul altuia
Parchetul a fost sesizat că, în schimbul a 500 de milioane de lei vechi, un fost bodyguard ar fi acceptat să facă puşcărie pentru a-l scăpa pe fiul fostului şef al departamentului economic din Poliţia Cluj.

Conform sursei citate, procurorii au redeschis dosarul unui valutist care a murit în urmă cu peste patru ani în faţa unei discoteci din Cluj, fapta fiind asumată atunci de bodyguardul Claudiu Ciorca, acesta fiind şi condamnat.


Conform anchetei unui săptămânal clujean, după patru ani, Parchetul a redeschis dosarul în urma unei note informative conform căreia Ciorca nu a fost autorul omorului, el fiind plătit de Ioan Pop, fost şef în Poliţia clujeană, pentru a-l scăpa pe fiul său, Ioan Pop jr., care ar fi fost, de fapt, adevăratul autor.

Oficial, lovitura care a cauzat moartea valutistului Sorin Mocanu a fost aplicată de Claudiu Ciorca. În puşcărie, însă, el le-ar fi spus colegilor de detenţie că, pentru o jumătate de miliard de lei vechi, a acceptat să îl acopere pe Ioan Pop jr., care a fost agent de pază în mai multe localuri sau cluburi din Cluj.

Doi dintre foştii colegi de detenţie ai lui Ciorca au declarat că acesta s-ar fi plâns multora că “a fost uitat” în penitenciar. “Le-a spus mai multor deţinuţi că el a luat în sarcină fapta fiului şefului de la Economic. Pentru ce? Pentru bani. 500 de milioane. Păi o jumătate dintre deţinuţii de la Gherla îi cunoşteau povestea”, a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre colegii de detenţie ai lui Ciorca.


“Un timp a primit pachete după pachete, cu tot felul de bunătăţi. Nu primeau «greii», poliţişti, directori sau afacerişti care erau închişi aici, pachete ca el. Apoi n-a mai primit nimic şi s-a impacientat. A început să ciripească. Apoi au venit şi l-au luat din puşcărie”, a spus un al doilea deţinut.

Potrivit săptămânalului clujean, reprezentanţi ai autorităţilor statului implicate în caz, Poliţia şi Parchetul Judeţean Cluj, sunt suspectaţi că ar fi muşamalizat rezultatele cercetărilor pentru a-l proteja pe adevăratul făptaş, fiul fostului şef din Poliţia clujeană.


Anchetatorii au prezentat, în 2002, varianta oficială, potrivit căreia Sorin Mocan a fost bătut de unul dintre bodyguarzii discotecii, care i-a aplicat o lovitură în piept cu piciorul. În urma loviturii primite, Mocan a căzut şi s-a lovit cu capul de cimentul din faţa discotecii. Deşi transportat la spital, Sorin Mocan a murit din cauza unei puternice hemoragii cerebrale.


Autorul a fost prezentat opiniei publice ca fiind Claudiu Ciorca, poreclit “Tarzan”, unul din bodyguarzii discotecii, care l-ar fi lovit pe Mocan pentru că acesta, beat fiind, era pus pe harţă şi nu voia să iasă afară din local. Ciorca a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar a executat un an şi cinci luni, fiind eliberat condiţionat “pentru bună purtare”.


Recent, însă, o notă a serviciilor speciale a ajuns la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar potrivit acesteia autorul morţii lui Sorin Mocan nu ar fi Claudiu Ciorca, ci Ioan Pop jr., fiul fostului şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisarul şef (r) Ioan Pop.

Totodată, în notă se arăta şi faptul că, imediat după ce Sorin Mocan a fost omorât, Ioan Pop senior ar fi intervenit personal pe lângă cei care conduceau ancheta, procurorul Nicolae Moldovan şi colonelul Vasile Apahidean, pe atunci adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Cluj, pentru a-şi scăpa fiul.

Conform aceleiaşi note, pentru a muşamaliza cazul anchetatorii ar fi căzut la înţelegere cu “Tarzan” să preia fapta asupra lui în schimbul sumei de 500 de milioane de lei (aproximativ 17.500 euro, la acea vreme). De asemenea, anchetatorii i-ar fi promis o pedeapsă mică şi un tratament privilegiat în timpul executării ei. În nota citată se precizează că banii ar fi provenit de la Ioan Pop senior.

Dosarul nr. 5828/2002, din arhiva Tribunalului Cluj, prezintă varianta oficială a procesului în care Claudiu Ciorca a fost judecat pentru “lovituri auzatoare de moarte”.

În seara zilei de 30 martie 2002, Sorin Vasile Mocan (35 de ani), tatăl a două fete minore, a intrat în discoteca Atlantic (fostul cinematograf Dacia). “Era băut”, le-au spus, mai târziu, câţiva clienţi din discotecă poliţiştilor şi procurorului veniţi să cerceteze cazul. “Se vedea pe el că era băut: mirosea şi avea mersul legănat”, a declarat un martor care vindea bilete la intrarea în discotecă.

Potrivit declaraţiilor aflate la dosar, Sorin Mocan s-ar fi legat fără niciun motiv de Cristian Bărăian, militar în termen, care în acea seară se afla în permisie. “Eram lângă discotecă împreună cu un prieten, Raul Crăciun. La un moment dat, a venit victima, care ulterior am aflat că se numeşte Sorinel Mocan, şi a început să ne ameninţe şi să ne înjure. Am intrat cu Raul în discotecă, însă în hol am fost ajuns din urmă de Sorinel Mocan, care a sărit la mine şi a ridicat mâna să mă plesnească. L-am lovit cu pumnul în faţă”, a susţinut Cristian Bărăian în declaraţia sa, adăugând că Raul Crăciun intrase într-un separeu din interiorul discotecii, nefiind efectiv prezent la încăierare.


În continuarea declaraţiei sale, Cristian Bărăian a spus că unul din oamenii de ordine ai discotecii, Claudiu Ciorca, zis “Tarzan”, a intervenit pentru a aplana conflictul. “Claudiu Ciorca ne-a scos pe amândoi afară (…) apoi i-a aplicat lui Mocan două lovituri cu piciorul, în piept şi în stomac: prima din faţă, a doua din întoarcere, din spate. Mocan s-a liniştit, iar Ciorca mi-a spus, atât mie, cât şi lui Mocan, să plecăm. Între timp a apărut din discotecă şi Raul Crăciun şi am plecat cu el. Nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe”, a mai declarat Bărăian.

În declaraţia dată anchetatorilor, Claudiu Ciorca a susţinut că a intervenit în încăierarea dintre Mocan şi Bărăian pentru a-i despărţi. Bodyguardul a afirmat că l-a împins pe Mocan pe uşă afară, apoi l-a lovit, dar o singură dată, cu piciorul în piept. În urma loviturii, a mai spus Ciorca, Mocan a căzut şi s-a lovit cu capul de betonul din faţa intrării în discotecă.

Potrivit actelor de la dosar, patronul discotecii, Iuliu Olaru, a fost cel care a chemat Ambulanţa. Apelul a fost înregistrat la ora 17.13. Până la venirea echipei medicale, câţiva dintre cei strânşi în faţa discotecii au încercat să-i acorde primul-ajutor lui Sorin Mocan. Unul dintre ei l-a udat cu apă, adusă cu halba din local. Un altul, “cu părul strâns în coadă”, a început să-i facă respiraţie artificială. Maşina Ambulanţei a sosit la mai puţin de 15 minute după apel. Medicul care a fost la incidentul de la discoteca Atlantic este Horea Simu, care şi astăzi lucrează în branşă. “Bărbatul era culcat pe spate. Suferise o hemoragie cerebrală produsă ca urmare a unei lovituri puternice la cap”, a declarat doctorul Simu. Acesta a spus că echipa medicală a încercat, pe loc, resuscitarea bărbatului bătut, cu ajutorul aparatelor de defribilare, însă acţiunea a eşuat.

Sorin Mocan a fost transportat cu Ambulanţa la Clinica de Neurochirurgie, iar puţin mai târziu medicii neurochirurgi înregistrau decesul acestuia. “Avea, zic eu, şanse de supravieţuire foarte mici. Lovitura aia la cap i-a fost fatală”, a fost de părere doctorul Simu.

În nici 20 de minute, echipaje ale Poliţiei, ofiţeri judiciarişti şi de la Secţia 4 Colina, au sosit la discoteca Atlantic. Criminaliştii au izolat zona, au făcut măsurători şi fotografii. Alţii le-au luat declaraţii martorilor.

Alte suspiciuni sunt legate de efectuarea cercetărilor. Într-o declaraţie aflată la dosar, unul dintre martori susţine că, în după-amiaza zilei de 30 martie 2002, se afla la un bar din apropierea discotecii Atlantic. “Trei tineri (…) se înţelegeau între ei să aştepte pe cineva care va ieşi din discotecă, pentru că-l bătuse pe unul dintre ei. Sesizând că persoana pe care o urmăreau (Mocan – n.r.) a ieşit din discotecă au plecat după ea”, a declarat martorul V.G., adăugând că după 20-30 de minute, în timp ce mergea spre casă, a trecut prin faţa discotecii şi l-a văzut pe Sorin Mocan căzut pe spate, iar pe angajaţi cărând apă cu halbele şi stropindu-l. Declaraţia, deşi ascunde informaţii preţioase, a fost trecută cu vederea de anchetatori, care n-au dorit să afle cine sunt cei “trei tineri”. Martorul a scris în declaraţie că pe unul dintre ei l-a recunoscut: “locuia la etajul zece, iar la balcon avea un tricolor”. Persoana indicată era Cristian Bărăian. Presupunând că al doilea din grup ar fi fost Raul Crăciun, rămânea de identificat cel de-al treilea tânăr.

Cea mai importantă informaţie care îl implică pe Ioan Pop jr., bodyguard, ca şi Claudiu Ciorca, la discoteca “Atlantic”, se află tot în dosar. În declaraţia pe care a scris-o Claudiu Ciorca arată că a ajuns la ora 17.00 la discotecă. ?Aici am stat de vorbă cu colegul meu Pop Neluţu Ioan (…)”. Potrivit săptămânalului, ofiţerul care a redactat la maşina de scris declaraţia lui Ciorca a “omis” acest paragraf.

Pe de altă parte, anchetatorii i-au luat o declaraţie şi lui Ioan Pop jr., care a negat orice implicare, susţinând că nici măcar n-a fost prezent în local. “În data de 30 martie 2002, eu am fost la o gală de box. N-am fost de faţă şi nu cunosc nimic referitor la evenimentele în urma cărora a intervenit decesul lui Mocan Sorinel”, se arată în declaraţia acestuia.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Ilie Nariţa, a recunoscut că instituţia pe care o conduce a înregistrat acest dosar. “Este vorba de o sesizare în care se afirmă că un fost poliţist (cms. şef în rezervă Ioan Pop – n.r.) ar fi intervenit pentru ca o persoană să preia asupra sa fapta pe care ar fi comis-o fiul său. Facem verificări pentru a decide dacă vom declanşa o anchetă în acest caz”, a declarat Ilie Nariţa, care însă a refuzat să ofere alte amănunte.

Margareta Mocan, văduva valutistului omorât, spune că nu ştie ce s-a întâmplat atunci. Margareta Mocan spune că n-a ştiut absolut nimic de soţul ei până a doua zi, duminică, 31 martie, deşi l-a căutat toată noaptea la toate secţiile de poliţie, la Ambulanţă şi spitale. N-a fost anunţată, deşi, spune ea, Sorin avea la el buletinul de identitate. Femeia a rămas contrariată când a aflat despre noile cercetări şi noua ipoteză.

Claudiu Ciorca, 28 de ani, zis “Tarzan”, a refuzat să vorbească despre acest caz.

Comisarul şef (r) Vasile Apahidean, care a fost aproape trei ani adjunctul şefului IPJ Cluj, până în 30 martie 2005, a fost singurul care a acceptat să discute despre acest subiect, însă doar la telefon. “Probele şi declaraţiile martorilor, plus faptul că acel bodyguard (Claudiu Ciorca – n.r.) şi-a recunoscut vinovăţia au dus la punerea sub acuzaţie a acestuia. Ce înţelegere să fi fost? Niciuna. Din câte îmi amintesc, băiatul lui Pop nici măcar n-a fost acolo. Nici eu, şi sunt sigur, nici procurorul Modovan, n-am fi acceptat să punem în sarcina altcuiva o faptă aşa de gravă! Nici dacă era vorba de fratele meu n-aş fi intervenit!”, a spus fostul şef din Poliţia clujeană. Comisarul şef (r) Vasile Apahidean a adăugat că, totuşi, după incident, “au fost ceva sesizări, la vremea aceea, venite din penitenciar, cum că fiul colonelului Pop ar fi fost implicat, dar acestea nu s-au adeverit”.

Procurorul Nicolae Moldovan, fost prim-procuror al Parchetului Judeţean Cluj, a refuzat să discute, în mod oficial, cu ziariştii despre ancheta pe care a condus-o în cazul morţii lui Sorin Mocan. “Cine-şi pune pielea în băţ?”, a replicat procurorul. Totuşi, în rechizitoriul întocmit de el, Moldovan scrie că a fost anunţat la ora 21.15 despre omor, în timp ce mai multe surse, printre care Vasile Aphidean şi comisarul Constantin Dănilă, spun că acesta a fost prezent la locul faptei înainte de ora 18,00 coordonând ancheta

Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase