A fost lansată cartea „Mică istorie a Transilvaniei”

6Comentarii
A fost lansată cartea „Mică istorie a Transilvaniei”
ORADEA – Sala de spectacole a Casei de Cultură a Municipiului Oradea a fost, vineri seara, gazda unui important eveniment editorial.

Este vorba despre lansarea lucrării „Mică istorie a Transilvaniei”, scrisă de germanul născut la Sighişoara Harald Roth, apărută la Editura Pro Europa. Evenimentul s-a bucurat de participarea unor nume de prestigiu ale lumii cultural-ştiinţifice din această parte a ţării. Scriitorii Smaranda Enache, Traian Ştef şi Szokoly Elek, istoricii Ovidiu Pecican (de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) şi Sorin Şipoş (de la Universitatea din Oradea) au vorbit despre cartea apărută în Germania în 1997, şi abia în 2006 tradusă în limba română.

Organizator al momentului, scriitorul Traian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, a făcut oficiile de gazdă şi a introdus publicul în atmosferă. „Mă bucur că această lansare are loc şi la Oradea. Ştim atât de puţine despre Transilvania, istoria pe care am învăţat-o la şcoală nu surprindea decât foarte puţin despre această provincie”.

 

Refuz de la edituri

În calitatea sa de reprezentant al Ligii Pro Europa, Smaranda Enache a ţinut să îşi exprime surpinderea faţă de numărul mare de orădeni prezenţi în sală şi a făcut o scurtă trecere în revistă a activităţii Ligii în cei mai bine de 17 ani de la înfiinţare. Reprezentantul editurii, Szokoly Elek, a subliniat faptul că ne aflăm în faţa unei cărţi deosebite. „Istoriografiile naţionale, atât cea română, cât şi cea maghiară, tratau marginal celelalte etnii”, afirmă Szokoly. În acelaşi timp, el a ţinut să amintească refuzul unei importante edituri de a publica lucrarea, considerând-o mult prea puţin comercială. „O mare eroare, având în vedere că tirajul primei ediţii, deşi relativ mic, s-a epuizat foarte rapid”.

 

Teme delicate

Părerea celor doi istorici a venit să rotunjească ideea că avem de-a face cu o carte de o deosebită valoare. „Scrierea lui Harald Roth este o contribuţie europeană la istoria acestei provincii”, spune Ovidiu Pecican, subliniind că este vorba despre o versiune senină a istoriei, care nu pune întrebarea cine a fost mai tare şi vorbeşte despre contribuţia fiecărei etnii. Fără a fura plăcerea lecturii potenţialilor cititori, el a dezvăluit că Roth a găsit o modalitate inedită de a trata chestiunile delicate ale istoriografiei române şi maghiare, cum ar fi continuitatea românilor în acest spaţiu, sau descălecarea ungurilor.

În sfârşit, concitadinul nostru, istoricul Sorin Şipoş, a ilustrat câteva dintre tarele istoriografiei româneşti în privinţa abordării Transilvaniei: „Istoricii români au abordat întotdeauna Transilvania de parcă ar fi existat România. Fie că ne place sau nu, istoriografic, această provincie a fost parte componentă a regatului Ungariei”. El nu s-a sfiit să vorbească despre lucruri băgate sub preş de istoricii autohtoni, cum ar fi motivele intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, sau decepţia unanimă a ardelenilor după implementarea sistemului din Vechiul Regat în anii de după 1918.

Valentin Buda6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor