A inceput cursa pentru inscrierile in clasa I

A inceput cursa pentru inscrierile in clasa I
Unele şcoli din oraş şi-au format deja clasele I şi se gândesc la anul şcolar 2012-2013.

Chiar dacă înscrierile în clasa I încep oficial din 3 martie, unele scoli şi-au ocupat deja toate locurile. Părinţii care au amânat înscrierea micuţilor în clasa I ar putea avea surpriza ca, în Oradea, să nu mai găsească locuri în unele şcoli. Părinţii au început să se intereseze de şcolile de renume din oraş încă din anul 2010. Startul la înscrierile în clasa I s-a dat odată cu întoarcerea copiilor în bănci, după vacanţa de iarnă.

Locuri ocupate

De exemplu, Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia” şi-a format deja toate clasele. În prezent, nu mai există niciun loc în clasa I la Şcoala „Dacia”.

„Nu mai avem locuri. Am demarat înscrierile în clasa I, în data de 5 ianuarie. În aceeaşi zi, îndouă ore au fost depuse 125 de cereri. Clasele I sunt deja formate. Părinţii au fost foarte rapizi. Există părinţi care s-au interesat de locuri şi pentru anul şcolar 2012-2013”, a spus profesorul Florian Hava, directorul Şcolii „Dacia”.

Şi la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 16 din Oradea locurile au fost ocupate în totalitate.
„Am încheiat înscrierile pentru clasa I. Dacă mai sunt copii în vecinătate, vom face tot posibilul să-i luăm. Avem 100 de copii înscrişi în clasele cu predare în română şi 25 de cereri pentru clasa I, cu predare în limba maghiară”, a spus profesorul Mircea Gîrba, directorul Şcolii nr. 16. Acesta spune că a găsit şi o soluţie pentru a evita cozile şi aglomeraţia la înscrieri.
„Se pot evita cozile şi aglomeraţiile la înscrieri foarte simplu. Fiecare şcoală ştie câţi părinţi sunt interesaţi să-şi înscrie copilaşii în clasa I, încă înainte de începerea înscrierilor. Astfel că, şcoala dă drumul la înscrieri înainte să-şi ocupe toate locurile”, a precizat profesorul Gîrba.
Şi la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu”, 80% din locurile claselor I sunt deja ocupate. În aceeaşi situaţie este şi Şcoala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”.

Condiţii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor spun că perioada orientativă pentru înscrierile în clasa I este 3 – 25 martie.

„Niciun copil nu va rămâne pe dinafară. Unităţile de învăţământ au obligativitatea de a înscrie copiii care locuiesc în apropierea şcolii, pe cei care au fraţi în şcoala respectivă şi, în limita locurilor rămase libere, pe ceilalţi solicitanţi. Pentru a asigura transparenţă, fiecare şcoală va afişa numărul de clase disponibile, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor. Unităţile de învăţământ care nu au structurată o circumscripţie şcolară vor face publice criteriile proprii de înscriere şi vor răspunde, în scris, tuturor solicitărilor de înscriere a părinţilor”, a spus Violeta Taichiş, inspector pe învăţământul primar în cadrul ISJ Bihor.

Pentru anul şcolar 2011- 2012, în Oradea există 1.959 de locuri pentru clasa I, iar în judeţ, 1.030 de locuri în mediul urban şi 3.097 de locuri pentru clasa I în mediul rural.

Crina Dobocan

Taguri: , , ,