A inceput Festivalul Baroc: 140 de lumanari aprinse la bustul lui Eugeniu de Savoya

De A.S.
A inceput Festivalul Baroc: 140 de lumanari aprinse la bustul lui Eugeniu de Savoya
A inceput Festivalul Baroc: 140 de lumanari aprinse la bustul lui Eugeniu de Savoya
La Timişoara a început prima ediţie a Festivalului Baroc, un eveniment menit să marcheze ziua de 18 octombrie 1716, când Prințul Eugeniu de Savoya şi-a făcut intrarea triumfală în Cetate. La bustul său din Parcul Central au fost aprinse joi 140 de lumânări. Festivalul continuă cu prezentări de modă, dansuri, parade în costume de epocă, spectacole şi momente muzicale în următoarele zile.

„De ce Festivalul Baroc? Pentru că la 18 octombrie 1716, odată cu intrarea lui Eugeniu de Savoya în Timişoara, s-a şi intrat în perioada barocă a oraşului, o perioadă frumoasă în care s-a dorit ca oraşul nostru să devină un oraş ideal. Oraşul nostru are un palat baroc, are o istorie barocă, o moştenire pe care noi dorim să o reînviem (…) Am vrut să venim la bustul lui Eugeniu de Savoya pentru a-l omagia şi pentru a retrăi un moment care a fost descris în cronicile din acele vremuri, şi anume că în seara de 18 octombrie 1716, care reprezintă şi ziua lui, s-a sărbătorit, în cortul Prinţului Eugen, eliberarea oraşului Timişoara, a avut loc un Te Deum şi au fost aprinse 140 de lumânări”, a explicat Marius Gaiţă, membru fondator al Asociaţiei Festivalul Baroc Timişoara.

Înainte de aprinderea celor 140 de lumânări la bustul lui Eugeniu de Savoya de pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central, eveniment la care a participat o mână de oameni şi nimeni din conducerea primăriei, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul au fost prezentate mai multe documentare istorice despre trecutul Cetăţii Timişoarei (epoca otomană, cucerirea austriacă şi dezvoltarea cetăţii în epoca imperială), filme realizate de Sergiu Galiş.

Festivalul Baroc ţine până duminică. Vineri, de la ora 16.00, veţi vedea cum poate fi reinterpretat barocul în vremurile moderne de azi în cadrul unei prezentări de modă pregătite de studenţii Facultăţii de Artă în Piaţa Unirii. În acelaşi loc, de la ora 17.00, Trupa Mini Merlin a Teatrului de Păpuşi şi Radio Timişoara vor organiza dansuri interactive cu publicul, de la menuet la periniţă.

La ora 18.00, în noul spaţiu expoziţional deschis de primărie în Piaţa Victoriei nr. 5 timişorenii vor putea admira o expoziţie de documente de epocă şi imagini cu uniformele militare ale Garnizoanei Cetăţii Timişoarei şi ale unităţilor imperiale din perioada barocă (Biblioteca Judeţeană). Tot acolo vor fi prezentate mai multe arme din perioada cuceririi de către austrieci a cetăţii turceşti Timişoara, eveniment prezentat de Zoran Marcov şi Sergiu Galiş (Muzeul Banatului).

Sâmbătă, festivalul continuă, de la ora 11.00, cu acrobaţii pe coarda elastică în Piaţa Unirii. De la aceeaşi oră, Teatrul Merlin va organiza spectacolul „Giovannino” la Muzeul de Artă, banii strânşi în urma acestui eveniment urmând să fie donaţi regizoarei Mona Marian, care suferă de o boală gravă şi are nevoie de tratament. Cluburile Lions şi Leo din Timişoara vor organiza o expoziţie de desen cu măşti din perioada barocă. Acestea vor fi scoase la vânzare, iar sumele adunate vor fi folosite în scop caritabil.

La ora 12.00 este programată o paradă a costumelor de epocă pe traseul Piaţa Unirii – strada Eugeniu de Savoya – strada Mărăşeşti, participanţii fiind însoţiţi de Fanfara Timişoara Big Band. De la ora 13.00, Asociaţia Noua Acropolă ne invită „Să dansăm baroc” în faţa Sinagogii de pe strada Mărăşeşti.

Festivalul se va încheia duminică. De la ora 9.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă va avea loc un spectacol pentru copii cu intrare liberă.

La ora 18.00, în aceeaşi sală vor cânta Ensemble Musica Profana (Caius Hera – teorbă & chitară barocă, Judit Andrejszki – soprana & clavecin, Kállay Katalin – flauto dolce şi Szabó Zsolt – viola da gamba) şi Company Canario Historic Dance Ensemble (Aranyos Ágota, Gábor Norbert, Ragoncza Anikó şi Ragoncza Imre).

Seara, la ora 19.30, Trupa Shadows va prezenta un spectacol cu foc în Piaţa Unirii.

Festivalul Baroc este organizat de Primăria Timişoara în colaborare cu Asociaţia „Festivalul Baroc Timişoara” şi alţi parteneri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !