A început goana după peşte

2Comentarii
A început goana după peşte
ORADEA – Omni-prezentul slogan al „Epocii de aur” – „Nici o masă fără peşte”, revine în actualitate la fiecare sfârşit de an. Orădenii care ţin la tradiţie nici nu concep să nu aibă pe masă carne de peşte în seara de Revelion.

Drept urmare, goana după peşte a început cu câteva zile înainte de sfârşitul anului. Magazinele de peşte sau sectoarele cu astfel de produse din marile supermarket-uri sunt luate cu asalt. Cei mai practici îmbină utilul cu plăcutul. O partidă de pescuit îi scapă pentru câteva ore de cicăleala nevestelor şi … fac şi economii pe deasupra.

În Piaţa Rogerius peştele era cam scump la vedere. Câteva indicatoare mâzgălite îi îndreptau spre cei care căutau peşte spre fundul pieţei. Acolo, rândul era de câteva persoane.

În Piaţa Decebal, rândul doritorilor de peşte era şi mai mare, iar peştii erau mai frumoşi şi de mai multe soiuri. Servirea decurgea operativ. „Nu prea consum peşte în cursul anului. De Anul Nou însă, nu lipseşte niciodată carnea de peşte din meniu”, ne-a spus un pensionar, Vasile Maftei.

Cumpărătorii care aleg să cumpere peşte din Piaţa Decebal au de ales între crap, care se vinde cu 13 lei/kg, somn – 21 lei/kg şi fitofag – 8 lei/kg. „Cei care nu au reuşit să cumpere peşte azi (vineri), o vor putea face şi sâmbătă între orele 7:00 – 19:00. Vom avea deschis chiar şi în ultima zi până când se va termina peştele”, ne-a precizat Sergiu Suci, de la SC Delcar Com din Piaţa Decebal.

Tradiţia

Tradiţia spune că aceia care vor consuma peşte în noaptea dintre ani vor trece printre greutăţile vieţii ca peştele prin apă. În schimb cei care vor alege carnea de pui sau oricare zburătoare care scurmă nu vor putea pune nimic de o parte tot anul, risipind tot ce au adunat.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor