A inceput incasarea taxelor si a impozitelor la Timisoara

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Nu au mai fost cozile infernale din alţi ani
Nu au mai fost cozile infernale din alţi ani
Zeci de timişoreni, în mare parte pensionari, s-au instalat în faţa Direcţiei Fiscale, miercuri, la primele ore ale dimineţii, pentru a fi primii care îşi plătesc impozitele în noul an, dar nu au mai fost cozile infernale din alţi ani, când dările se achitau la primărie şi oamenii se înghesuiau pe scările instituţiei până în curte. Impozitele şi taxele locale au rămas la acelaşi nivel ca în 2012 la Timişoara.

Din experienţa anilor trecuţi, aproximativ 1.500 de persoane vin să îşi plătească impozitele pe terenuri, clădiri sau mijloace de transport în prima zi la Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara (DFMT). În prima zi de plată ghişeele s-au deschis mai devreme şi lucrurile au mers destul de repede din spusele oamenilor. Mulţi timişoreni au venit primii ca să scape de griji şi să se bucure de reducerea de 10% care se acordă pentru plata cu anticipaţie a impozitului, chiar dacă pot beneficia de bonificaţie până în 31 martie, din obişnuinţă. Au fost şi unii care au venit în jurul orei 4 ca să scape de datorii. Un contribuabil şi-a făcut chiar obiceiul să colecţioneze… chitanţa cu numărul 1, spune directorul DFMT, Adrian Bodo.

„Nu am avut oameni mulţi de dimineaţă, au fost câţiva care s-au adunat, dar nici noi n-am aşteptat să se facă coada mare, la 7.30, când am venit, ne-am mobilizat şi am dat drumul la încasări. Avem undeva la 300 de oameni pe oră doar la ghişeele noastre. Impozitele se mai pot plăti şi la oficiile poştale, şi acolo sunt vreo 35 de casierii, avem casierie la mall şi mai avem o casierie şi în incinta primăriei, unde de regulă se încasează impozite fără debite, taxe, cele aferente serviciilor ce se prestează de către colegii din primărie”, ne-a declarat Bodo.

Contribuabilii au la dispoziţie cinci ghişee la sediul Direcţiei Fiscale, îşi pot achita dările şi la oficiile poştale, iar cei familiarizaţi cu internetul îşi pot plăti impozitele şi on-line, accesând www.dfmt.ro. Pentru acest lucru trebuie să posede însă un nume de utilizator şi o parolă pentru a se putea autentifica în sistem, pentru obţinerea acestor date fiind necesară prezentarea la sediul DFMT cu actul de identitate. Chiar dacă sistemul on-line funcţionează de câţiva ani la Timişoara, nu mulţi îl practică.

„Plata on-line este funcţională, cei care au ID şi parolă pot plăti. Necazul este că deşi mă aşteptam ca lucrurile să evolueze foarte mult în direcţia asta – eu sunt un fan al tehnologiei digitale – probabil că deocamdată cei care sunt tineri n-au foarte multe proprietăţi sau cred că nu ar trebui să faci lucrul ăsta dacă ai o singură plată pe an sau două, nu-mi dau seama care e motivaţia să nu faci treaba asta. Avem peste 3.000 de persoane fizice cu număr de utilizator şi parolă, dar faţă de 300.000 de contribuabili este puţin. Persoane juridice sunt mai multe, Noi avem sistemul nostru, al direcţiei, dar este şi sistemul naţional, www.ghiseul.ro prin care se poate plăti, singura diferenţă este că acolo nu vezi toate elementele care stau la baza calculului”, a adăugat Bodo.

Nivelul taxelor şi al impozitelor locale a rămas anul acesta la fel ca în 2012.

În cazul în care contribuabilul deţine aceleaşi proprietăţi şi nu s-au produs modificări, de exemplu să vină inspectorii Direcţiei Fiscale să facă verificări şi să constate diferenţe de suprafeţe, trebuie să plătească la fel ca anul trecut. Doar nivelul amenzilor a crescut.

Reducerea de 10% se acordă doar în cazul persoanelor fizice şi doar dacă se achită impozitul integral, pe tot anul. „Bonificaţia se acordă pentru plata cu anticipaţie pe tot anul dacă lucrul ăsta se întâmplă până în 31 martie. Dacă am plătit impozitul pe clădiri integral primesc 10%, nu este obligatoriu să plătesc şi pe teren. Dacă am plătit şi pe teren primesc şi pentru teren, dacă am plătit pe mijloace de transport primesc şi acolo. Se acordă bonitatea dacă ai stins obligaţia pe sursă”, a mai explicat reprezentantul DFMT.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !