A inceput ofensiva anti-„etnobotanice”

10Comentarii
A inceput ofensiva anti-„etnobotanice”
La solicitarea pemierului Emil Boc, la nivel de judeţe s-au consituit comitete care vor coordona lupta împotriva comerţului şi consumului de aşa-zise „etnobotanice”.

În dimineaţa de luni prefectul Gavrilă Ghilea a avut o întâlnire cu reprezentanţii din teritoriu a ministerelor implicate în controlul şi combaterea consumului de substanţe stupefiante. „ Aceste echipe mixte de control, conform competenţelor legale, vor realiza controale în toate locurile sau mediile în care se produc, comercializează, utilizează sau consumă substanţe etnobotanice. Aceste acţiuni se realizează cu coordonarea prefectului sau la iniţiativa prefectului”, a arătat Emil Boc în videoconferinţa cu prefecţii de duminică.
Prefectul Gavrilă Ghilea ne-a confirmat faptul că a existat deja o întâlnire la Prefectura pe tema etnobotanicelor, dar nu a vrut să dea prea multe detalii.
„Ideea să nu facem mare tam-tam, ci echipa de control să-şi facă treaba. Există ordinul primului ministru şi se vor face verificări în perioada următoare. E o echipă complexă de control, cu toate instituţiile abilitate”, ne-a declarat Ghilea, precizând că această echipă se va întruni „ori de câte ori va fi nevoie”.

Eforturi coroborate

În cadrul comitetului judeţean Bihor poliţia este reprezentată de şeful IPJ Bihor, comisar şef Adrian Bucur, şi de şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog, comisar şef Mugur Poinar. „Am fost cooptaţi în comitetul judeţean, iar la acţiunile de control vor fi prezenţi undeva între 10 şi 15 poliţişti”, ne-a explicat cms. şef Adrian Bucur.
„Am avut sesizări cu ărivire la tineri intoxicaţi, cea mai recentă fiind acum trei săptămâni. Este greu pentru că noi ridicăm probe ope care le înaintăm laboratorului care doar constată dacă substanţa care a produs intoxicaţia se regăseşte în tabelul anexă cu substanţe interzise”, ne-a explicat Mugur Poinar. Acesta susţine că numărul mic de magazine din Bihor, doar trei, şi hotărârea de consiliu local ţin oarecum fenomenul sub control.
Din punctul de vedere al altor mambri ai comitetului problema apare de la lacunele legislative care trebuie să fie corectate. „Acum este necesară crearea unui cadru legislativ care să nu le mai dea posibilitatea comercianţilor să profite de mentalitatea tinerilor. La noi nu există o precizare de interzicere a acestor produse, dar legislaţia poloneză ar putea da o soluţie”, este de părere dr. Marius Pârcioagă, şeful Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor.
V.T., C.C.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor