A început Postul Nașterii Domnului

De Crina Dobocan
Pregătiri pentru Naşterea Mântuitorului
Pregătiri pentru Naşterea Mântuitorului
Postul Naşterii Domnului a început miercuri în Biserica Ortodoxă şi în cea Greco-Catolică.

Acesta durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în „Liturgica generală” a pr. Ene Branişte.

Referitor la practicarea postului, preoţii recomandă să fie legată de rugăciunea neîntreruptă, pocăinţa sinceră și faptele de binefacere. De asemenea, postul adevărat se referă la ansamblul vieţii credincioşilor în Hristos şi se încununează prin participarea lor la viaţa liturgică şi, mai ales, la Taina Sfintei Euharistii.

Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

„Postul este echilibrarea sufletului pentru luminarea trupului. În post ne pregătim pentru a întâlni lumina. Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe durata lui sunt multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Însă postul nu trebuie să fie doar o abstinenţă de la anumite alimente. În post trebuie să avem şi mai multă grijă de suflet. A posti înseamnă a-l iubi pe Dumnezeu, a te iubi pe tine – trup şi suflet, şi a-l iubi pe aproapele tău”, a spus preotul greco-catolic Vasile Şoptea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !