A început vânătoare de la Balc

A început vânătoare de la Balc
Tradiţionala vânătoare de la Balc a început în această dimineaţă. Sute de localnici, arvuniţi de omul de afaceri Ion Ţiriac pentru diverse munci s-au adunat în faţa domeniului de vânătoare.

Cei mai mulţi sunt gonaci, angajaţi să mâne vânatul către bataia puştilor.
Primii care au ajuns în faţa domeniului de la Balc au fost gonacii şi vânătorii care stau în spate pentru a-i apăra pe gonaci în cazul în care sunt atacaţi de porcii mistreţi. Localnicii spun că vin cu plăcere la vânătoare. Mulţi dintre ei au participat an de an la tradiţionala partidă de vânătoare. „De patru ani vin în fiecare an. Acum doi ani l-am văzut pe primul ministru de atunci, Adrian Năstase. M-am întâlnit cu el de două ori”, a spus Andras Olah. În ciuda pericolului la care esten expus el povesteşte că vine la vânătoare atât pentru banii primiţi de la omul de afaceri dar şi din plăcere. „E plăcut. E foarte frumos când vezi cum fuge turma de mistreţi. Există şi riscuri dar trebuie să fim atenţi”, a mai povestit localnicul. Înainte de vânătoare gonacii sunt instruiţi referitor la modul în care va decurge partida de vânătoare şi la cum se pot apăra în cazul în care sunt atacaţi.La vânătoarea de azi au fost organizate două linii de gonaci, care vor alunga animalele în bătaia puştii. „Se organizează un instructaj şi protecţia muncii. Noi trebuie să stăm în linii şi să fugărim porcii, când mai încet când mai repede, în funcţie de cum ni se spune. Trebuie să neferim de porcii răniţi”, a declarat Andras Olah. În spatele liniilor de gonaci stau vânători profesionişti, care au rolul de a-i apăra pe cei din linia întâi în cazul în care i-ar ataca porcii mistreţi. „Eu sunt gonac înarmat. Fără noi nu se poate organiza partida de vânătoare. Aşa prevedea legea”, a spus Ioan Bozga, vânător profesionist.

Pază strictă

Spre deosebire de alţi ani, instructajul gonacilor s-a făcut pe domeniul de vânătoare, departe de presă. De altfel, unui localnic venit să se angajeze ca şi gonac, care a vorbit cu jurnaliştii veniţi în faţa domeniului de vânătoare, nu i s-a mai permis participarea la vânătoare.Pe domeniul de la Balc au intat ieri dimineaţă doar persoanele aflate pe lista oamenilor de pază, iar autoturismele au fost dezinfectate la intrare. În jurul orei 08.00 au început să vină la domeniu şi initaţii omului de afaceri. În acest an sunt 36 de participanţi, oameni de afaceri, politicieni şi bancheri din toată Europa. Printre ei se numără şi Wolgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), dar şi prinţul Dimitrie Sturdza. O parte din invitaţi au fost cazaţi pe domeniul de vânătoare, alţii în Oradea sau Zalău.

Victima mistreţilor

Printre localnici adunaţi azi dimineaţă în faţa domeniului s-a aflat şi Andrei Szabo (61 ani), care în timpul partidei de vânătoare de acum doi ani a fost atacat de un mistreţ. „M-a muşcat de picior în trei locuri. Am stat cinci zile în spital şi m-au operat şi pe urmă am mers în fiecare săptămână la medic, la control în Oradea. Am venit aici să mă întâlnesc cu domnul Ţiriac să văd dacă poate să mă ajute cu bani. Acum doi ani mi-a dat 13 milioane de lei şi anul trecut a trimis pe cineva să-mi aducă 100 de euro”, a povestit Andrei Szabo.
lon Ţiriac a concesionat domeniul de la Balc, care a fost unul dintre preferatele lui Ceauşescu, în anul 2002, iniţial pe o perioadă de 49 de ani. Dat fiind nivelul mic al taxei pe care o plătea omul de afaceri, în 2005 Ministerul Agriculturii a suspendat contractul şi a organizat o altă licitaţie, la care a mai participat şi filiala Bihor a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Ţiriac a câştigat licitaţia, oferind o taxă anuală de aproape un miliard de lei vechi şi a încheiat un contract de închiriere valabil până în anul 2015.
Domeniul are peste 11.000 de hectare şi un ţarc de 1500 de hectare, unde este ţinut vânatul. Gonacii au spus că omul de afaceri are acolo circa 800 de bucăţi de porci mistreţi. Întregul domeniu este înconjurat de un gard electrificat.
Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !