A îndrăznit să zboare de la avioane la restaurare

Reactualizat la:
3Comentarii
A îndrăznit să zboare de la avioane la restaurare
„A fi, a şti, a face!”, este fundament pentru toate acţiunile lui Viorel Lascu. Fost secretar de stat în Ministerul Mediului până de curând, speologul Viorel Lascu a povestit cum a ajuns el, un inginer în aeronautică, să restaureze case vechi în Franţa, iar apoi în Bihor.

5 ani a fost cercetător tehnologii neconvenţionale pentru aeronautică. Prezent la 11even experiences, acesta rememorează că într-un moment din copilărie s-a gând să coboare o cascadă de 44 m cu o funie. Bunica lui , maica Saveta „a aflat că am luat-o pe arătură, mi-a spus că deşi am multă minte, nu toată-i bună. Mi-a prins bine…Am reuşit apoi să cobor şi la 230m , şi la 1120…dar am înţeles că lumea nu e nimic dacă nu ai prieteni.. Au venit vremuri în care puneai 3 aragaze dezasamblate în porbagaj- te chinuiai apoi să le asamblezi, să le vinzi dincolo de graniţă…Aşa am ajuns să mă rătăcesc odată dincolo de Viena, unde am descoperit că se restaurau case de 800-1200 de ani şi m-am întrebat la ce îmi foloseşte ingineria aeronautică? Căutam să fac avioane şi n-am gasit avioane.

Am ajuns la Auvergne, în inima rustică a Franţei să renovez case vechi, cu un meşter portughez care renova case vechi acolo şi am văzut că în lumea asta arhaică – acolo erau case şi de 600-800 de ani renovate şi aduse în trăirea asta modernă. Acolo am văzut că nu se pun pe foc casele de lemn. Si atunci mi-a venit această inspiraţie să caut undeva, aproape de casă, o gospodărie ţărănească şi să încerc să o aduc aproape de modern – ca şi folosinţă, dar să-i păstrez aerul ei istoric.Şi m-am decis să dau viaţă caselor care au avut viaţă acum 200 de ani”.

Viorel Lascu a găsit ce căuta în cătunul Runcuri, a cumpărat o casă cu câteva sute de lei şi apoi a început recondiționarea. Era privit cu curiozitate. „La o pălincă, după aia, mulţi mi-au spus că m-au văzut ca pe un rătacit pe aici, pe dealuri”… Împătimit al peşterilor, Lascu a mărturisit că lumea adâncă a peşterilor îl face să uite de înţelepciune şi astfel să aibă curaj să facă lucruri noi. „Îndrăzneala ne lipseşte”, a spus speologul.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor