A lucrat degeaba trei ani

A lucrat degeaba trei ani
Deva – Pentru că angajatorul nu i-a plătit taxele, Rodica Rozalia Pasc din Luncoiu de Jos se vede privată la calcularea pensiei de ultimii trei ani de muncă. Vânzătoare la un bar, doamna Pasc spune că nu a ştiut în nici un moment că patroana sa nu plăteşte taxele aferente statului.

„Mă afectează lipsa anilor de pe hârtie pentru că eu am lucrat. Dar pentru că patroana nu mi-a plătit datoriile către stat eu figurez în listă la Oficiul de Pensii ca şi cum nu aş fi lucrat deloc. În această situaţie primesc mult mai puţini bani la pensie şi nu e corect. Am rugat-o de atâtea ori să-mi plătească taxele, dar mi-a răspuns că nici nu se gândeşte şi mi-a vorbit foarte urât”, afirmă Rodica Pasc, care ar dori să ştie dacă se mai poate face ceva pentru a-şi recupera anii lucraţi.

Răspunde Iacob Raţiu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM):

„Dacă angajatorul nu i-a plătit taxele la stat angajatei, atunci situaţia este foarte gravă. Doamna Pasc poate face o adresă la tribunal pentru a-şi rezolva problema, dar trebuie să aducă dovezi din partea celor cu care a colaborat. În cazul în care instanţa decide că are dreptate, atunci se poate ca vechimea să-i fie refăcută, iar angajatorul obligat să plătească toate taxele către stat. Eu, însă, îi recomand doamnei Pasc să vină la sediul nostru, să facă o hârtie către ITM şi vom încerca să o ajutăm să-şi rezolve problema. Angajatorul care nu a plătit aceste taxe riscă o amendă între 1500 şi 2000 de lei”.

Iacob Raţiu a explicat cum pot alţi angajaţi să verifice dacă patronul plăteşte taxele către stat.

„Angajatul trebuie să facă o cerere la noi în care să specifice că doreşte să verifice dacă îi sunt plătite aceste taxe. Cartea de muncă e un document personal şi îi putem arăta tot ceea ce are nevoie să ştie.”

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase