A ocupat scaunul episcopal

9Comentarii
A ocupat scaunul episcopal
A ocupat scaunul episcopal
ORADEA – PS Sofronie Drincec a fost învestit de ÎPS Laurenţiu Streza, în faţa a mii de credincioşi.

Mii de credincioşi s-au adunat duminică dimineaţa în centrul Oradiei pentru a asista la ceremonia de întronizare a noului episcop ortodox al Oradiei, Bihorului şi Sălajului, PS Sofronie Drincec. Învestirea a avut loc în aer liber, pe o scenă instalată în imediata vecinătate a catedralei episcopale, Biserica cu Lună.

PS Sofronie Drincec, care înainte să fie ales Episcop de Oradea a fost întâistătătorul românilor ortodocşi din Ungaria, a sosit în ţară sâmbătă, prin punctul de trecere a frontierei de la Salonta.

Episcopul a fost întâmpinat de un grup de oficialităţi, din care făceau parte prefectul Ilie Bolojan, subprefectul Tódor Albert, Ştefan Seremi şi Gavrilă Ghilea, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Török László, primarul Salontei, şi Petru Filip, primarul Oradiei.

După ce a coborât din maşină, PS Sofronie a sărutat pământul patriei. Cuvântul de salut a fost rostit de vicarul episcopal Vasile Bota. Episcopul şi-a luat rămas bun de la preoţii şi credincioşii din Ungaria care l-au însoţit, asigurându-i că porţile Episcopiei de la Oradea le vor fi deschise întotdeauna.

La Oradea, la Biserica cu Lună, PS Sofronie a fost întâmpinat de arhiereul vicar Petroniu Sălăjanul şi de un sobor de preoţi care au oficiat o slujbă Te Deum.

În aer liber

Ceremonia de învestire a început duminică, la ora 10:00, în Piaţa Unirii, în faţa Bisericii cu Lună. La manifestare au asistat mii de credincioşi, precum şi o serie de notabilităţi, între care reprezentanţi ai Preşedinţiei şi ai Guvernului, în frunte cu ministrul Vasile Blaga, reprezentanţii misiunilor diplomatice româneşti din Ungaria, Emil Boc, primarul Clujului şi preşedintele Partidului Democrat, senatori şi deputaţi de Bihor, primarul Petru Filip, Gigi Becali, preşedintele Partidului Noua Generaţie şi finanţatorul Stelei, aflat la Oradea cu ocazia meciului disputat de echipa sa cu UTA, magnaţii Ioan şi Viorel Micula.

În absenţa Mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, care din cauza unor probleme de sănătate nu a putut face deplasarea la Oradea, PS Sofronie a fost învestit de ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului.

La ceremonie au mai participat 11 membri ai Sfântului Sinod, arhiepiscopi, episcopi, episcopi vicari şi arhierei vicari. Învestirea a fost onorată şi de prezenţa reprezentanţilor altor culte: PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Tempfli Jozsef, episcop romano-catolic de Oradea, şi Csury Istvan, episcop locţiitor la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

P.Z.

Taguri:


9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor