A populat iazul cu peşti de consum

Investitorul de la Săcueni şi-a furat singur căciula. Peştii, în cantitate de peste şapte tone, care au murit în lacurile de agrement şi pescuit din Săcueni erau peşti de consum, nu pentru acvacultură şi reproducţie. Concluzia aparţine şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor, Viorel Lascu.

Afacere bulgărească

Nicolae Duţă, proprietarul lacurilor, a suferit pagube foarte mari şi din vina sa. Fiindcă nu a respectat legislaţia. „Domnul Duţă a căzut la un compromis cu firma SC Mona Zol Oradea, care putea să importe doar peşti pentru consum. Cu bună ştiinţă, domnul Duţă a cumpărat peşti pentru consum şi i-a folosit ca peşti pentru populare şi reproducţie.

Fiindcă peştii de reproducţie şi populare au cu totul alt regim din punct de vedere al taxelor şi analizelor. Animalele pentru reproducţie sunt mai scumpe”, spune Viorel Lascu.

Şeful DSV Bihor spune că peştele pentru consum necesită doar analize parazitologice şi bacteriologice, pe când cel de reproducţie are alt regim: „Acesta trebuie să stea un timp în carantină şi se fac şi probe virusologice”.

Probele întârzie

La laboratorul DSV Bihor s-au făcut analize parazitologice şi toxicologice ale peştelui mort şi acestea nu au fost de natură să pună în evidenţă cauzele dezastrului de la Săcueni. La Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, singurul recunoscut internaţional, se fac probe virusologice.

„Practica de lucru necesită în acest caz minimum zece zile, care au cam ajuns la scadenţă”, spune Viorel Lascu. Se pare că procedurile sunt îngreunate de gripa aviară, care se testează la aceleaşi laboratoare.

DSV Bihor a amendat firma importatoare de peşti de consum cu 500 RON, pentru „depăşirea obiectului de activitate”. Urmează ca Garda de Mediu şi Direcţia Ape Crişuri să-şi spună punctul de vedere după prelevarea probelor din teren.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !