A schimbat 19 directori de şcoli

Reactualizat la:
11Comentarii
A schimbat 19 directori de şcoli
În total 19 unități de învățământ din Bihor au directori noi numiți de ISJ. Aceșia au fost numiți până la concursul organizat în luna octombrie a acestui an.

Întrunit timp de două zile la rând (30 și 31 august) Consiliul de Administrație a Inspectoratului Școlar (ISJ) Bihor a hotărât efectuarea mai multor mișcări de personal (inspectori) în rândul instituției, dar și la nivelul directorilor de școli din județ. Trei inspectori din cadrul ISJ Bihor au plecat din instituție. Astfel, locul Luciei Curta, inspector școlar pentru management instituțional a fost luat de Adelina Iacob, fost director la Școala Generală Nr.11 din Oradea. Trebuie ptrecizat faptul că Lucia Curta a plecat la București, unde va activa ca și inspector la Ministerul Educației în cadrul Direcției Management și Rețea Școlară. Postul de inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane din ISJ, rămas vacant după plecarea lui Nicolae Ioan Avram ca director la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, va fi ocupat de Izmet Omer, fostul director al Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.

Nici postul de inspector școlar responsabil de proiecte și monitorizarea programelor privind accesul la educație nu a rămas vacant. Acesta va fi ocupat de bihoreanca Elisabeta Ana Naghi, care vine de la Inspectoratul Școlar al Muncipiului București.

Stabilitate și experiență

În ce privește directorii de școli, aici s-au făcut mai mult „rotirea cadrelor” (directorilor) și nu schimbări propriu zise. Astfel, locul unui director de liceu sau școală gimnazială a fost luat de un director de la o altă unitate de învățământ preuniversitar, sau directorul adjunt a ajuns director plin. „Trebuie precizat faptul că tuturor directorilor le-au încetat numirile pe funcție și nu s-a făcut o schimbare generală a acestora. Lucru dovedit și prin faptul că foarte puțini conducători de unități de învățământ preuniversitar din Bihor au fost înlocuiți, undeva în jur de 20. În orice caz, acolo unde s-au făcut schimbări s-a ținut cont de continuitate, având în vedere că am dorit să asigurăm stabilitate și experiență în acele unități, astfel încât învățământul bihorean să se dezvolte. În cea mai mare proporție înlocuirea directorilor s-a făcut la cerere. Motivul invocat fiind pensionarea sau ocuparea unei funcții publice (primar sau viceprimar)”, ne-a declarat Alin Florin Novac-Iuhas, inspector școlar general al ISJ Bihor.

Numiți doar până la concurs

Conform șefului ISJ, directorii de școli sunt numiți pe o perioadă determinată, de un an de zile (1 septembrie – 31 august), motiv pentru care

unii au fost renumiți în funcție, iar în cazul altora au fost numiți alții în loc. Ca noutate trebuie precizat faptul că din acest an vor avea loc concursuri pentru ocuparea acestor posturi de directori de unități de învățământ din sistemul preuniversitar. În consecință Ministerul Educației a și stabilit data primei etape a concursului, luna octombrie a acestui an. „La concurs va putea participa orice persoană care se încadrează în normativele metodologice de desfășurare a acestuia. Doritorii pot consulta metodologia fie la Minister fie pe site-ul acestuia”, a mai spus șeful ISJ Bihor. Ultimul an în care s-a dat concurs pentru ocuparea posturilor de directori de școli în țară, a fost 2008. De atunci și până acum toți directorii fiind doar numiți pe funcție de Consiliul de Administrație a fiecărui ISJ.

Referitor la mișcările de personal în rândul directorilor se poate preciza că fotoliul de șef de la Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, rămas liber după plecarea lui Izmet Omer la ISJ, va fi ocupat de Daniela Vâlceanu, fost director la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea. La Colegiul Tehnic „Transilvania” locul lui Mariana Ruge va fi ocupat de directoarea adjunctă a instituției, Alina Monenci. Postul de director de la Școla Generală Nr.11 din Oradea rămas liber după plecare Adelinei Iacob la ISJ, va fi ocupat de directorul adunct al unității, Nicoleta Negrean. La Liceul Tehnologic „George Bariţiu” din Oradea, director va fi Marinela Giorgia Serte, în locul lui Marcela Todica, care a renunțat la funcție.

Adjuncți înlocuiți

Și în județ s-au făcut câteva modificări la șefia unor școli. De la 1 septembrie șefia Liceului Teoretic „Constantin Şerban” din Aleşd a revenit profesoarei Liliana Antonescu, care o înlocuiește în funcție pe Alina Buzle.

La Școala Gimnazială „Floare de Lotus”din Sânmartin a fost numit șef profesorul Viorel Bucur Potre, în locul lui Domnica Pantea. La Bratca şi Brusturi directorii școlilor au ajuns primari, renunțând astfel la șefia unităților de învățământ pe care le-au condus. Motiv pentru care au fost numiți noi directori: Emilia Cheregi la Brusturi și Leontin Gherman la Bratca. La Școala din Remetea, Stelian Copil a devenit viceprimar și a renunțat la funcția de director a unității de învățământ din localitate, fiind înlocuit de Cătălin Fâşie.

Otilia Trif, fost director a școlii din Cociuba Mare a ieșit la pnsie iar în locul acesteia a venit Florica Popa. În satul Călugări, comuna Cărpinet aceiași situație. Directorul Marţian Burtă s-a pensionat, iar noul şef al școlii este de acum Iuliu Anghelescu.

Au mai renunțat la funcții și directorii altor școli din județ: Aştileu (Petru Gaidoş), Auşeu (Claudia Caba), Derna (Maria Okular), Săcuieni (Francisc Ecsedi – noul director), Şuncuiuş (George Manci Capriș – fostul director a devenit adjunct, iar adjunctul Marius Danciu a devenit director plin), Valea lui Mihai – Şcoala „Zelk Zoltan” (Robert Varga). În total, 19 şcoli din Bihor au noi directori.

S-au mai făcut schimbări și în rândul directorilor adjuncți. La unitățile de învățământ din Borş, Beiuş (Școal „Nicolae Popoviciu”) şi Marghita (Școala “Octavian Goga”), au fost numiți adjuncţi noi deoarece cei care au deținut înainte aceste funcții au renunțat.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor