A treia prelevare de organe din 2009, la Oradea

8Comentarii
Prelevare de organe la Oradea
Prelevare de organe la Oradea
ORADEA – Familia unui bihorean care a suferit un stop cardiorespirator fatal a dat dovadă de un ultim gest de dragoste faţă de semeni şi a acceptat ca ruda lor să doneze de organe. Prelevarea a început vineri seara.

Donatorul este un bărbat de 46 de ani, ce locuia nu foarte departe de Oradea. Joi, el a suferit un stop cardio-respirator, medicul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a reuşit să îl resusciteze, dar complicaţiile ulterioare i-au fost fatale.

Donatorul nu era căsătorit şi nu avea copii, cei doi fraţi ai lui fiind cei care i-au fost aproape până în ultima clipă. Puterea de a face bine şi altor oameni a celor doi fraţi a învins durerea suferită de ei pentru decesul donatorului. Cei doi au acceptat ca prin moartea fratelui lor să redea viaţă şi sănătate altor oameni.

Vineri seară, în jurul orei 19:00, a început operaţia de prelevare de organe, condusă de două echipe mixte de medici specialişti de la Cluj şi Bucureşti. Ei au început intervenţia alături de doctorii orădeni: Rodica Gilău (anestezist), Sorin Ianceu şi Cezar Badale (chirurgi rezidenţi), dr. Corina Hânciu (oftalmolog), Claudiu Pop şi Silviu Vlad (ortopezi), asistenţii Carmen Farcaş, Gabriela Puşcaş, Otto Gergely şi Petre Cotrău. Întregul proces al prelevării de organe a fost condus de dr. Carmen Pantiş, medicul coordonator pe probleme de transplant din judetul Bihor. Specialiştii au prelevat rinichii pentru a-i transporta ulterior, în condiţii de siguranţă, la Cluj şi pentru a-i transplanta unor oameni grav bolnavi.

S-au prelevat şi tendoanele, ţesut osos şi corneea, în vederea transportului în condiţii perfecte la Bucureşti, pentru vindecarea mai multor oameni. Doctorii estimau în jurul orei 22:00 că operaţia, desfăşurată ca orice intervenţie chirurgicală obişnuită (cu anestezierea totală a pacientului şi cu decenţa unui act medical nobil), se va încheia sâmbătă, în jurul orei 1:00. Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe de la Oradea efectuată în anul acesta, după cazul din februarie 2009 şi cel din aprilie  Anul trecut, Oradea s-a situat pe primul loc în ţară la numărul prelevărilor de organe efectuate (7), prin care au fost salvate şi vindecate peste alte 10 vieţi.

Otilia Şandor

23.02.2009 Prima prelevare de organe la Oradea din 2009

22.04.2009 Prelevare de organe la Oradea8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor